- Home
- Social
- GALAŢI, (07.04.2018, 13:34)
- Departamentul Corespondenţi
PAŞTE 2018 | Obiceiuri pe cale de dispariţie: Pască neterminată şi iarbă pe pragul casei
Mai multe obiceiuri de Paşte sunt pe cale de dispariţie în Galaţi, printre acestea numărându-se iarba verde aşezată pe pragul casei sau pasca neterminată, simbolizând o poartă a sufletului pentru morţi.
Urmărește
930 afișări
PAŞTE 2018 | Obiceiuri pe cale de dispariţie: Pască neterminată şi iarbă pe pragul casei
Obiceiurile de Paşte diferă de la o regiune la alta iar unele tradiţii sunt inedite. În judeţul Galaţi, gospodinele prepară o pască unică, oamenii pun pământ cu iarbă verde pe pragul casei, iar tinerii formează cete şi merg prin sat în dimineaţa de după Înviere.
Etnologul şi documentaristul Paul Buţa este unul dintre gălăţenii care studiază aceste tradiţii şi încearcă să le păstreze vii. În nordul judeţului, el a descoperit o pască în formă de cozonac cu brânză în colţuri, care nu are marginea făcută, simbolizând o poartă a sufletului pentru morţi. Buţa spune că modul inedit de a pregăti pasca încă se mai păstrează în câteva comunităţi rurale din Galaţi.
„Pasca există în toate regiunile ţării, sub diferite forme. În zona Galaţi, de exemplu, are formă de cozonac în patru colţuri, cu brânză în colţuri. Există în nordul judeţului un alt obicei legat de pască. În urmă cu mulţi ani am văzut o pască a cărei coroană de pe margine nu se încheia, am crezut că este o greşeală, pentru că marginea nu era terminată. Mi s-a spus că intenţionat a fost făcută aşa, pentru că simbolizează o poartă a sufletului”, a povestit, pentru MEDIAFAX, etnologul Paul Buţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
În altă parte a judeţului Galaţi, în trecut tinerii mergeau prin sat în prima zi de Paşte ca să le ureze sătenilor ”Hristos a Înviat”. În prezent, obiceiul nu mai este respectat de localnici.
„La noi, la Galaţi, copiii, tinerii mergeau prin sat cu Hristos a Înviat. Este un obicei uitat, tinerii nu-l mai respectă. În ziua de după Înviere, ei mergeau prin sat şi primeau de la gospodari dulciuri, fructe. Seamănă cu un alt obicei din iarnă, cu Semănatul, din păcate s-a cam uitat”, a precizat Paul Buţa.
Un alt obicei, care este pe cale să se piardă, are legătură cu trecerea de la sezonul rece la primăvară. În noaptea de Înviere, oamenii puneau iarbă înverzită pe pragul casei pentru a marca trecerea într-un sezon nou şi pentru a avea recolte bogate.
„Când se venea de la slujba de Înviere, oamenii puneau pe pragul casei pământ cu iarbă înverzită. Oamenii treceau pe rând peste prag care se transforma într-un prag simbolic între iarnă şi primăvară. Tradiţia asta se pierde încetul cu încetul, are legătură cu grâul încolţit, simbolizează rodul, înnoirea”, a spus Paul Buţa.
Pentru a nu fi complet pierdute, aceste obiceiuri sunt consemnate în arhivele Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe