- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.10.2012, 18:39)
- Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhia a construit în Capitală primul centru pentru bolnavi de cancer în stadiu terminal
Patriarhia Română a construit în Capitală, prin Arhiepiscopia Bucureştilor şi cu sprijinul Ambasadei Elveţiei, Primăriei Sectorului 2 şi al Fundaţiei "Hilfsverein Nymphenburg" din Germania, primul centru pentru bolnavii cu cancer aflaţi în stadiu terminal, cu o capacitate de 28 de locuri.
Urmărește
5625 afișări
Patriarhia a construit în Capitală primul centru pentru bolnavi de cancer în stadiu terminal (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)
Sfinţirea Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" va fi făcută miercuri de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi IPS Efrem din Grecia, Mitropolit de Ydra, Eghina, Spetses şi Kounoupitsa.
"Construirea centrului a costat aproape două milioane de euro. Piatra de temelie a fost pusă în noiembrie 2011, iar lucrările s-au încheiat cu o lună mai devreme decât era programat", a precizat, pentru MEDIAFAX, PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriahal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Practic, centrul este funcţional din 15 noiembrie, fiind ocupate, în prezent, de către bolnavi transferaţi din alt centru, nouă paturi din totalul de 28.
Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" - aflat în sectorul 2, str. Iancu Căpitanu nr. 24, şi sub jurisdicţia canonică şi administrativă a Arhiepiscopiei Bucureştilor - furnizează servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate în faza terminală a unor boli incurabile, constând în creşterea calităţii vieţii acestora printr-un complex de îngrijiri medicale şi spirituale ce urmăresc tratamentul durerii fizice şi al suferinţei psihologice.
"Ceea ce se doreşte în plus, pe lângă asistenţa medicală paliativă, este ca pacienţii să beneficieze de îngrijire religioasă oferită de preotul centrului", a mai spus PS Ciprian Câmpineanul.
Clădirea este compusă din parter, două etaje, mansardă şi dispune de o grădină unde pacienţii pot sta la aer. În cadrul centrului există trei cabinete medicale, 14 saloane cu două locuri pentru bolnavi şi cu grup sanitar propriu, o capelă, birouri pentru personalul administrativ, un birou internări, o farmacie, lift pentru pacienţi şi personal, sală de mese, oficiu alimentar, spălătorie, uscătorie, călcătorie, depozite pentru materiale sanitare, produse de igienă şi haine pentru pacienţi, sală de sterilizare şi morga. Saloanele pentru bolnavi sunt spaţioase, cu dotări moderne, şi realizate după standardele de calitate în domeniul medical.
La mansardă există spaţii de cazare pentru familiile care doresc să rămână peste noapte spre a fi alături de cei dragi, în ultimele clipe de viaţă. Atât pacienţii, cât şi familiile acestora, beneficiază de consiliere spirituală şi suport în perioada de doliu, oferite de preotul de caritate din cadrul centrului, cât şi de ceilalţi membri ai echipei.
Centrul dispune, la intrare, de rampă de acces pentru persoanele care se deplasează în cărucior, cârje sau cadru, facilităţi pentru deplasarea acestora existând, de altfel, în fiecare salon şi grup sanitar.
Pacienţii beneficiază de serviciile Ambulanţei Sociale din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 2, care asigură transportul la unităţile sanitare, pentru investigaţii şi consultaţii de specialitate, precum şi la Clinica Medas.
Centrul este dotat cu paturi cu telecomandă pentru îngrijirea pacienţilor internaţi, aparate pentru oxigen electric, aparate pentru secreţii ORL, EKG, puls-oximetru, sterilizator, saltele antiescară, tensiometru electronic şi manual, glucometru, aparat masaj şi stative pentru perfuzii.
Echipa implicată în acordarea serviciilor de îngrijiri paliative este formată din medici, preot, psiholog, psihiatru, asistenţi sociali, asistente medicale, contabil, farmacist, infirmiere şi îngrijitoare.
Directorul centrului şi personalul medical sunt instruiţi în îngrijiri paliative şi au abilităţi de lucru obţinute în urma cursurilor din ţară şi străinătate.
Personalul centrului a fost alcătuit prin preluarea celui de la un lăcaş similar desfiinţat între timp, la care vor adăuga angajaţi noi.
"Dorim ca, în viitor, să găsim măicuţe sau oameni cu vocaţie care să ajute la îngrijrea pacienţilor", a adăugat PS Ciprian Câmpineanul.
Pacienţii internaţi beneficiază de îngrijire medicală de tip paliativ pentru o perioadă de şase săptămâni, cu posibilitatea de prelungire de două săptămâni, în care li se oferă găzduire, îngrijiri medicale, hrană, consiliere psihologică şi spirituală.
Persoanele cu posibilităţi materiale reduse nu plătesc nimic pentru internarea în acest centru. Pentru cei care provin din familii înstărite, însă, se intenţionează instituirea unei taxe.
În cadrul centrului vor putea fi îngrijiţi pacienţi cu domiciliul în Sectorul 2, dar şi din celelalte sectoare ale Capitalei, precum şi din ţară.
Centrul mai dispune de spaţii unde pot fi organizate cursuri de instruire pentru personalul angajat, seminarii, ateliere de lucru, precum şi conferinţe pe diverse teme din domeniul medical şi spiritual specifice pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal.
Centrul a fost construit pe un teren de 2.590 de metri pătraţi primit în concesiune de la Parohia Sf. Pantelimon.
De întreţinerea centrului se ocupă Arhiepiscopia Bucureştilor, până când va fi încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), pentru plata serviciilor medicale.
De asemenea, din 2013, se intenţionează ca utilităţile să fie plătite de Primăria Sectorului 2.
În ţară sunt alte două centre de acelaşi fel, aparţinind Patriarhiei, la Timişoara şi Cluj-Napoca.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe