Patriarhia: ASUR ameninţă directorii de şcoală, cerând înscrierea la ora de religie pe bază de acord

Patriarhia Română cere MECTS să intervină pentru respectarea legislaţiei privind predarea religiei în preuniversitar, după ce, spun reprezentanţii instituţiei de cult, ASUR a ameninţat mai mulţi directori de şcoli, pentru a nu înscrie copii la aceste ore fără acordul explicit al părinţilor.

Urmărește
981 afișări
Imaginea articolului Patriarhia: ASUR ameninţă directorii de şcoală, cerând înscrierea la ora de religie pe bază de acord

Patriarhia: ASUR ameninţă directorii de şcoală, cerând înscrierea la ora de religie pe bază de acord (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit Patriarhiei, în prima jumătate a lunii septembrie, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe şcoli din ţară scrisori în care aceştia "sunt ameninţaţi cu dosare penale pentru abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, dacă fac înscrierea elevilor la orele de religie, fără un acord explicit din partea părintelui şi/sau elevului".

"În ziua de 10 septembrie 2012 preşedintele ASUR, domnul Atila Nyerges a trimis o scrisoare către directorii mai multor unităţi de învăţământ din ţară, al cărei conţinut este un amestec confuz de articole de lege, citate trunchiat şi tendenţios, fără legătură cu predarea religiei în şcoală, cu scopul vădit de a dezinforma şi de a intimida", se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Patriarhie.

Reprezentanţii Patriarhiei subliniază că, potrivit prevederilor constituţionale şi legale care reglementează statutul orei de religie în învăţământul public, şcoala nu este obligată să ceară acordul părinţilor pentru participarea copiilor la ora de religie. Citând din legislaţia în vigoare, instituţia de cult menţionează, astfel, că: statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult; în şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege; în învăţământul de stat şi particular, predarea religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute; planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun.

"Deoarece în mai multe şcoli din România reprezentanţii ASUR încearcă prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie şi intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Română solicită Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să intervină pentru respectarea statutului disciplinei şi al profesorului de religie, conform legii. De asemenea, Patriarhia Română îndeamnă profesorii de religie să se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci când le sunt încălcate demnitatea şi statutul de profesori, garantate de Constituţia României şi de legislaţia în vigoare", se mai arată în comunicat.

În scrisoarea care, potrivit sursei citate, ar fi fost trimisă mai multor directori de şcoală, ASUR invocă, la rândul său, mai multe articole de lege, în care se menţionează, printre altele, că "părinţii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasă a copiilor minori, conform propriilor convingeri" şi că "la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie".

"Responsabilitatea privind respectarea tuturor prevederilor legale vă revine dumneavoastră, în calitate de director al unităţii de învăţământ. În mod specific, înscrierea elevilor la orele de religie fără un acord explicit din partea părintelui şi/sau elevului poate fi încadrată în prevederile art. 247 din Codul Penal", se mai precizează în scrisoarea ASUR, în care este reprodus şi articolul de cod penal privind abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.

Contactată de MEDIAFAX, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat că va analiza situaţia reclamată de Patriarhie şi va dispune măsurile care se impun.

De curând, tot ASUR a scris pe site-ul propriu că pe lista manualelor de religie aprobate de Ministerul Educaţiei continuă să se afle o serie întreagă de lucrări "ce promovează intoleranţa religioasă şi care agresează psihic copiii prin repetarea obsesivă a temelor despre «păcat», «iad» şi «diavoli», inducându-li-se acestora ideea că nerespectarea cu stricteţe a «poruncilor» îi condamnă la «osânda veşnică».

Totodată, potrivit ASUR, "îndoctrinarea religioasă devine şi mai periculoasă atunci când manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transformă într-un fel de manuale de religie deghizate".

ASUR a solicitat Ministerului Educaţiei să retragă de urgenţă autorizarea acestor manuale şi "să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor".

Patriarhia a reacţionat şi atunci, precizând că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a aprobat 45 de manuale de religie, dintre care doar 18 aparţin cultului creştin ortodox.

De asemenea, Patriarhia a arătat că ASUR îşi arogă în mod discutabil calitatea de reprezentant al societăţii civile şi deformează constant realitatea, promovând intoleranţa faţă de religie prin reluarea obsesivă la începutul fiecărui an şcolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici