Patriarhia Română are un nou comunicator. Vasile Bănescu a renunţat la poziţie

  • Patriarhia Română are un nou comunicator în relaţia cu presa.
  • Este vorba despre părintele consilier patriarhal Adrian Agachi, un tânăr teolog, cu studii în Marea Britanie.
  • Numirea a fost anunţată joi, după ce Vasile Bănescu a renunţat la poziţie.
1399 afișări
Imaginea articolului Patriarhia Română are un nou comunicator. Vasile Bănescu a renunţat la poziţie

Patriarhia Română are un nou comunicator. Vasile Bănescu a renunţat la poziţie

Vasile Bănescu şi-a anunţat decizia prin intermediul unui mesaj public.

„Stimaţi colaboratori din presă, după o îndelungată activitate în zona comunicării instituţionale a Patriarhiei Române, după mulţi ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare şi onestitate misiunea onorantă de transmitere în spaţiul public a mesajului Bisericii, dar şi de traducere contextuală cât mai fidelă a conţinutului real al creştinismului în zona mediatică şi socială, a sosit şi timpul aşezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci şi în fraza comunicării mele instituţionale cu presa. Decizia aşezării acestui punct este una exclusiv(!) personală”, a transmis Vasile Bănescu.

El a mai spus că rămâne deschis „dialogului public non-instituţional” şi că va face parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte.

„Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituţional. Părintelui Patriarh îi mulţumesc şi pe această cale pentru sprijinul permanent acordat de-a lungul a 15 ani de strânsă colaborare. Prezenţa sa în fruntea Bisericii este garanţia singulară, deplină şi liniştitoare a bunei cârmuiri a acesteia pe apele fidelităţii depline faţă de Tradiţia Ortodoxiei autentice spre portul stabilelor valori creştine europene, fondatoare inclusiv ale spiritualităţii şi civilizaţiei româneşti. Adică spre singura zonă a libertăţii, prosperităţii şi stabilităţii socio-religioase reale. Europa actuală nu este doar o construcţie politică asaltată de un trecător front de zgomot ideologic, ci o lume în sine formată din sute de milioane de oameni credincioşi, o lume profund democratică, ale cărei rădăcini creştine, în ciuda otrăvitului şi manipulatorului alarmism antioccidental, sunt de neclintit. Din Europa facem parte noi înşine. Cu bunele şi relele ei/ ale noastre, dar mai ales spre binele nostru comun. Vocaţia creştinismului şi a Bisericii lui Hristos este universală, nu filetistă, nu politică, nu mundană. Subiectul ei nu este etnia sau masa, ci persoana, adică dialogul mântuitor dintre identitate şi alteritate. Activitatea mea viitoare se va desfăşura în sfera dialogului dintre stat şi cultele religioase, fiind onorat să fac parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, dar să şi pot continua realizarea emisiunii „Credinţă şi cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române”, a adăugat Vasile Bănescu.

Ulterior, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunţat că „începând de vineri, 5 iulie, noul său consilier coordonator va fi Preot dr. Adrian Agachi”.

„Acesta va prelua inclusiv atribuţiile postului de comunicator al Patriarhiei Române în relaţia cu presa. Dorim să mulţumim domnului Vasile Bănescu, atât pentru întreaga contribuţie la o benefică şi eficientă comunicare între Patriarhia Română şi presa naţională, cât şi pentru susţinerea şi încurajarea de care au beneficiat membrii Biroului de Presă din partea domniei sale. Activitatea Biroului de Presă va continua pe aceeaşi cale a comunicării instituţionale oneste şi prompte cu reprezentanţii mass-media”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Potrivit Patriarhiei, Pr. Adrian Agachi s-a născut pe 1 iulie 1986 şi este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti (2009), masterand al Universităţii din Lampeter, Ţara Galilor (2010) şi doctor în teologie ortodoxă al Universităţii din Winchester (2012; titlul tezei de doctorat: The Neo-Palamite Synthesis of Father Dumitru Stăniloae) precum şi membru al AISP (Asociaţia Internaţională de Studii Patristice).

A slujit ca preot la spitalul de Reumatologie (2014-2019), iar din anul 2019 şi până în prezent, este preot coslujitor la parohia Sfântul Gheorghe – Dudu din localitatea Chiajna. Începând cu anul 2008 a fost colaborator al Ziarului Lumina, iar între anii 2014-2024 a lucrat ca redactor la Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

A ocupat funcţia de consilier patriarhal în cadrul Biroului de Presă şi relaţii publice al Patriarhiei Române din data de 1 aprilie 2024, a precizat Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici