- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (12.06.2019, 19:42)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhia Română, profund indignată de o piesă de teatru din Cluj: Foloseşte batjocoritor simbolurile religioase | VIDEO
Patriarhia Română se declară indignată de un spectacol de teatru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul unui festival al minorităţilor sexuale, acuzând faptul că acesta are un conţinut indecent, care include „folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine”.
Urmărește
14786 afișări
Patriarhia Română, indignată de o piesă de teatru din Cluj: Foloseşte batjocoritor simboluri religioase
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române transmis, miercuri, în cazul spectacolului de teatru ar fi vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei „manifestări aşa-zis artistice”.
„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru <Eu sunt! Şi?> prezentat la Cluj-Napoca în cadrul <Săptămânii Mândriei> a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”, se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că prin Legea cultelor „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.
„În consecinţă, pledăm pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor „Săptămânii Mândriei” transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, spectacolul de teatru „Eu sunt! Şi?” a fost pus în scenă de o companie independentă, Teatrul Bagaj.
„Cei care au asistat cap-coadă la reprezentaţie cunosc însă adevărul – acest spectacol ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate a celor care, deşi nu se regăsesc în valorile creştine precum iubirea, compasiunea şi respectul, folosesc religia creştină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creştin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă, are pasaje împotriva comunităţii gay sau replici care aduc atingeri demnităţii noastre. Spectacolul nu este un spectacol al comunităţii LGBTQ, nu este produs de noi, este un spectacol al unei companii de teatru independente, iar cei care au produs şi interpretează acest spectacol sunt heterosexuali, bărbaţi care iubesc femeile şi femei care iubesc bărbaţii”, se arată în documentul citat.
Organizatorii manifestării susţin că spectacolul a fost inclus în program pentru că este un act artistic, este o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală.
„Reacţiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condiţiile în care el s-a jucat în întreaga ţară în diferite teatre şi instituţii de stat şi private. Ceea ce diferă în situaţia de faţă este, credem noi, contextul. Spectacolul nu a avut parte de reacţii în nicio instituţie unde s-a mai jucat. Asociat, însă, cu un festival gay, care oricum stârneşte reacţii puternice doar prin simpla sa existenţă, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptăţeşte să urască homosexualii şi să ne scoată, ca până acum, ţapii ispăşitori, duşmanii familiilor, răul suprem”, a menţionat Lucian Dunăreanu, preşedintele Asociaţiei PRIDE România, asociaţia organizatoare a „Săptămâna Mândriei”.
Pe site-ul festivalului „Săptămânii Mândriei” se precizează că piesa „Eu sunt! Şi?” abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere, pro/contra, într-o cheie ironică şi aproape autoironică, spectacolul fiind un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective.
„Având ca punct de pornire situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect polemic. Conţinând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiţia comunităţii LGBT. Spectacolul este un test de onestitate şi curaj atât pentru echipă, cât şi pentru public şi foloseşte efecte speciale: stroboscop, maşină de fum, sunete puternice şi nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie şi celor cu pace-maker”, se menţionează pe site-ul amintit.
Spectacolul a fost prezentat luni seara la Casa Tranzit din Cluj-Napoca. „Săptămâna Mândriei” are loc la Cluj-Napoca în perioada 10 -16 iunie.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Sorina Pintea: Ministrul nu poate acoperi incompetenţa unora din spitale/ Ce modificări cere pentru Registrul de Transplant
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe