Patriarhia: Şcolile revendicate de Biserica Ortodoxă Română îşi vor păstra profilul şi cadrele didactice

Şcolile revendicate de Biserica Ortodoxă Română (BOR) îşi vor păstra, după retrocedare, atât profilul actual, cât şi cadrele didactice, iar elevii din aceste unităţi pot aparţine oricărei confesiuni creştine sau religii, a anunţat, marţi, Patriarhia Română.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Patriarhia: Şcolile revendicate de Biserica Ortodoxă Română îşi vor păstra profilul şi cadrele didactice

Patriarhia: Şcolile revendicate de BOR îşi vor păstra profilul şi cadrele didactice (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Precizăm că imobilele revendicate au fost edificate de la început de către Biserica Ortodoxă Română cu destinaţia şcolară, păstrată şi după confiscarea lor de către regimul comunist în anul 1948", se arată în comunicatul Patriarhiei, precizându-se că este vorba despre clădirile care adăpostesc unităţi de învăţământ ca Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", Grădiniţa nr. 123, Grupul Şcolar Industrial Mecanică Fină şi Şcoala Generală nr. 71 "Ioan Ducici".

Patriarhia dă asigurări că, după retrocedare, şcolile respective "îşi vor păstra atât profilul actual (muzică şi artă, economic, cultură generală), cât şi corpul profesoral, iar elevii pot aparţine oricărei confesiuni creştine sau religii".

"Patriarhia Română se va implica în creşterea calităţii actului educaţional al tinerei generaţii şi în susţinerea elevilor săraci, dar cu bune rezultate la învăţătură, pentru binele societăţii româneşti, aşa cum au solicitat în ultimii ani numeroşi părinţi şi profesori, care observă că şcolile private concurează adesea şcolile de stat", se mai arată în comunicat.

BOR mai susţine că "se impune în mod imperios retrocedarea proprietăţilor bisericeşti confiscate de fostul regim comunist din România", "pentru întreţinerea, consolidarea şi restaurarea locaşurilor de cult, în majoritate monumente istorice aflate în patrimoniul cultural-naţional şi pentru susţinerea multiplelor activităţi ale Bisericii în favoarea societăţii româneşti".

"Imobilele retrocedate nu vor fi vândute străinilor, ci vor fi folosite pentru înfiinţarea unor instituţii educaţionale, social-caritabile, medicale şi culturale", mai spun reprezentanţii BOR.

Patriarhia mai menţionează că, în prezent, are în subordine peste 670 de instituţii sociale, medicale şi educaţionale şi derulează peste 750 de proiecte şi programe pastoral-misionare, social-caritabile şi cultural-educaţionale pentru comunităţile româneşti din ţară şi, în ultimii ani, din străinătate. Pentru această operă socială, de care beneficiază aproape 1 milion de români, eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit în anul 2012 aproximativ 70 de milioane lei, se mai precizează în comunicat.

"Retrocedarea proprietăţilor bisericeşti confiscate de regimul comunist este un act de dreptate şi, în acelaşi timp, de susţinere a multiplelor activităţi sociale ale Bisericii de ajutorare a celor săraci şi defavorizaţi, precum şi a copiilor şi tinerilor din şcoli", mai spun reprezentanţii BOR.

Potrivit presei, BOR ar fi revendicat în total 2.215 imobile, dintre care 209 aflate în Capitală. Printre acestea s-ar afla, pe lângă unităţile de învăţământ enumerate de Patriarhie, şi Academia de Tehnică Militară din Bulevardul Regina Maria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici