- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.11.2013, 22:26)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhia: Şcolile revendicate de Biserica Ortodoxă Română îşi vor păstra profilul şi cadrele didactice
Şcolile revendicate de Biserica Ortodoxă Română (BOR) îşi vor păstra, după retrocedare, atât profilul actual, cât şi cadrele didactice, iar elevii din aceste unităţi pot aparţine oricărei confesiuni creştine sau religii, a anunţat, marţi, Patriarhia Română.
Urmărește
373 afișări
Patriarhia: Şcolile revendicate de BOR îşi vor păstra profilul şi cadrele didactice (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Precizăm că imobilele revendicate au fost edificate de la început de către Biserica Ortodoxă Română cu destinaţia şcolară, păstrată şi după confiscarea lor de către regimul comunist în anul 1948", se arată în comunicatul Patriarhiei, precizându-se că este vorba despre clădirile care adăpostesc unităţi de învăţământ ca Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", Grădiniţa nr. 123, Grupul Şcolar Industrial Mecanică Fină şi Şcoala Generală nr. 71 "Ioan Ducici".
Patriarhia dă asigurări că, după retrocedare, şcolile respective "îşi vor păstra atât profilul actual (muzică şi artă, economic, cultură generală), cât şi corpul profesoral, iar elevii pot aparţine oricărei confesiuni creştine sau religii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
"Patriarhia Română se va implica în creşterea calităţii actului educaţional al tinerei generaţii şi în susţinerea elevilor săraci, dar cu bune rezultate la învăţătură, pentru binele societăţii româneşti, aşa cum au solicitat în ultimii ani numeroşi părinţi şi profesori, care observă că şcolile private concurează adesea şcolile de stat", se mai arată în comunicat.
BOR mai susţine că "se impune în mod imperios retrocedarea proprietăţilor bisericeşti confiscate de fostul regim comunist din România", "pentru întreţinerea, consolidarea şi restaurarea locaşurilor de cult, în majoritate monumente istorice aflate în patrimoniul cultural-naţional şi pentru susţinerea multiplelor activităţi ale Bisericii în favoarea societăţii româneşti".
"Imobilele retrocedate nu vor fi vândute străinilor, ci vor fi folosite pentru înfiinţarea unor instituţii educaţionale, social-caritabile, medicale şi culturale", mai spun reprezentanţii BOR.
Patriarhia mai menţionează că, în prezent, are în subordine peste 670 de instituţii sociale, medicale şi educaţionale şi derulează peste 750 de proiecte şi programe pastoral-misionare, social-caritabile şi cultural-educaţionale pentru comunităţile româneşti din ţară şi, în ultimii ani, din străinătate. Pentru această operă socială, de care beneficiază aproape 1 milion de români, eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit în anul 2012 aproximativ 70 de milioane lei, se mai precizează în comunicat.
"Retrocedarea proprietăţilor bisericeşti confiscate de regimul comunist este un act de dreptate şi, în acelaşi timp, de susţinere a multiplelor activităţi sociale ale Bisericii de ajutorare a celor săraci şi defavorizaţi, precum şi a copiilor şi tinerilor din şcoli", mai spun reprezentanţii BOR.
Potrivit presei, BOR ar fi revendicat în total 2.215 imobile, dintre care 209 aflate în Capitală. Printre acestea s-ar afla, pe lângă unităţile de învăţământ enumerate de Patriarhie, şi Academia de Tehnică Militară din Bulevardul Regina Maria.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe