Patriarhie: Aşezământul românesc de la Ierihon, ridicat cu binecuvântarea fostului patriarh Diodor
Construcţia aşezământului românesc de la Ierihon a început în 1998 cu binecuvântarea fostului patriarh al Ierusalimului Diodor, doi ani mai târziu având loc sfinţirea paraclisului acestuia, în prezenţa fostului patriarh al BOR Teoctist, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preotul Constantin Stoica.
"Fără binecuvântarea patriarhului Diodor nu puteau începe lucrările la aşezământul românesc de la Ierihon. Mai mult, fără binecuvântarea vrednicului de pomenire părinte patriarh Diodor nu s-ar fi putut face sfinţirea paraclisului respectivului aşezământ de către patriarhul Teoctist şi membri ai Sfântului Sinod", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
În ultimele luni, Patriarhia Ierusalimului a semnalat faptul că nu există niciun acord scris în legătură cu Aşezământul românesc de la Ierihon şi a solicitat Patriarhiei Române să clarifice situaţia acestuia. În acest context, Patriarhia Română l-a desemnat pe Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, să demareze dialogul cu Patriarhia Ierusalimului.
În 15 aprilie 2011, PS Ciprian Câmpineanul a mers la Ierusalim, "unde s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii", pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon. Patriarhia Română precizează că, deşi cele două patriarhii au convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc pentru identificarea unei soluţii privind aşezământul românesc de la Ierihon, a constat "cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală".
"Suntem surprinşi de anunţul din 9 mai al Patriarhiei Ierusalimului, postat pe site-ul oficial al instiuţiei, cu titlul «Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română», întrucât suntem la începutul unui dialog", a mai declarat preotul Constantin Stoica.
Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, "cămin pentru pelerinii români care vizitează Ţara Sfântă", precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 19-20 mai, a conchis preotul Constantin Stoica.
Aşezământul românesc de la Ierihon cuprinde o biserică, o casă pentru pelerini şi Centrul de studii biblice "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul", construcţia acestuia începând în 1998.
Aşezământul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxă Română l-a primit prin donaţie, înainte de Revoluţie, de la un credincios român stabilit în zonă. La acesta s-au adăugat şi altele limitrofe, ajungând în prezent la o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO