- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.10.2015, 14:57)
- Elvira Gheorghita , Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhie: Cerem MAI maşină la delegaţii oficiale. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti: Nu cerem maşină nici la vizite de la Vatican
Patriarhia Română spune că cere maşină de la Ministerul de Interne atunci când întâmpină delegaţii oficiale, în baza unui protocol încheiat cu ministerul în 2008, în timp ce Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti afirmă că nu a solicitat echipaj de poliţie nici când au fost vizite de la Vatican.
Urmărește
4415 afișări
Patriarhie: Cerem MAI maşină la delegaţii oficiale. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti: Nu cerem maşină nici la vizite de la Vatican
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor de Interne există un protocol de colaborare "încă de pe vremea patriarhului Teoctist", reînnoit prin Legea 15/2008, de organizare şi funcţionare a MAI şi Legea Cultelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Acest protocol face referire la cooperarea Patriarhiei cu Ministerul de Interne pentru buna desfăşurare a vizitelor oficiale, a activităţilor religioase de amploare, pentru asigurarea ordinii publice şi bunei desfăşurări a acestora. Astfel, la solicitarea în scris a Patriarhiei Române, Brigada Rutieră a Poliţiei Române pune la dispoziţie un echipaj care permite deplasarea delegaţiei oficiale în trafic. A fost nevoie să existe un astfel de protocol de colaborare după ce, în anul 2000, o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe bulevardul Magheru", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
El a dat ca exemplu evenimentele care au avut loc cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.
"A fost făcută o solicitare către MAI odată cu sosirea în România a delegaţiei din Sfântul Munte Athos. De asemenea delegaţia oficială a fost însoţită de un echipaj marţi seară, când a participat la concertul de la Sala Radio, întrucât acesta începea la ora 19.00, în schimb la plecarea de la concert delegaţia nu a mai fost condusă de echipajul de la Poliţia Rutieră. De asemenea, miercuri, la ora 15.00, când va pleca delegaţia Greciei spre Aeroportul Otopeni, s-a solicitat din nou ajutorul Brigăzii Rutiere pentru facilitarea deplasării spre aeroport", a spus preotul Constantin Stoica.
Potrivit acestuia, Patriarhia Română nu a beneficiat de coloană oficială cu echipaje complexe de poliţie şi cu girofar.
De asemenea, atunci când patriarhul s-a deplasat la Techirghiol sau la Buşteni ori în alte locuri din ţară unde aveau loc evenimente pentru mai multe zile, care nu reprezentau urgenţă, a mers singur, fără să fie nevoie de un echipaj al Poliţiei.
"Solicitările către MAI sunt făcute în scris, pentru situaţii speciale şi delegaţii oficiale, este solicitată o singură maşină de poliţie pentru a ajuta la uşurarea deplasării în trafic, iar maşinile nu merg cu viteză mare", a explicat Stoica.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, preotul Francisc Doboş, a spus că nu a fost solicitat echipaj de poliţie nici când a fost vorba de vizite oficiale de la Vatican, întrucât acestea sunt reglate la nivel de stat.
"Nu am solicitat maşină pentru deplasări oficiale, întrucât atunci când în Capitală soseşte o delegaţie de la Vatican, de întâmpinarea acesteia se ocupă statul român, iar când avem acţiuni religioase de amploare, ca la orice altă acţiune publică sau religioasă, Jandarmeria este aceea care asigură desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului", a explicat preotul Francisc Doboş.
Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a beneficiat şi nici nu beneficiază de antemergător din partea Poliţiei.
"Sunt la fel ca toţi cetăţenii. Statutul profesional, social îl ai pentru o anumită perioadă, dar suntem egali în faţa legiuitorului şi în faţa lui Dumnezeu", a spus Muftiul Cultului Musulman.
Folosirea coloanelor oficiale este principalul subiect dezbătut atât de media, cât şi pe reţelele de socializare, după ce poliţistul Bogdan Gigină a murit, în 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce însoţea coloana ministrului Gabriel Oprea.
Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.
Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit nici la o săptămână de la accident în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculaţiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal drept "complect" nefondate.
În Legea Cultelor nu există nicio prevedere concretă legată de posibilitatea Bisericii de a folosi maşini ale Poliţiei pentru deplasări.
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor prevede că "autorităţile publice centrale pot încheia cu cultele recunoscute parteneriate în domeniile de interes comun" şi "acorduri pentru reglementarea unor aspecte specifice tradiţiei cultelor, care se supun aprobării prin lege".
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoţit de coloană oficială, în 2015 - surse
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe