Patriarhie: Suma cerută de la stat din cauza crizei, 10% din valoarea lucrării la Catedrala Neamului

Suma cerută de la stat pentru Catedrala Neamului reprezintă 10% din valoarea lucrării, iar solicitarea a fost făcută întrucât în condiţiile crizei economice garanţiile bancare se obţin cu dificultate, iar dobânzile sunt mari, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Patriarhie: Suma cerută de la stat din cauza crizei, 10% din valoarea lucrării la Catedrala Neamului

Patriarhie: Suma cerută de la stat din cauza crizei, 10% din valoarea lucrării la Catedrala Neamului (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Întrucât în condiţiile crizei economice garanţiile bancare se obţin cu dificultate, iar dobânzile bancare sunt mari, fondurile pentru construirea viitoarei catedrale patriarhale vor fi asigurate din donaţiile credincioşilor şi, aşa cum prevede Legea pentru construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, de către Guvernul României şi de către autorităţile administraţiei publice locale", a declarat, pentru MEDIAFAX, preotul Constantin Stoica.

El a mai spus că donaţiile credincioşilor nu exclud sprijinul din partea autorităţilor publice centrale şi locale, de vreme ce Catedrala Mântuirii Neamului va fi un simbol al unităţii spirituale şi al demnităţii naţionale.

"După ce se va contura mai clar stabilitatea financiară a băncilor, Patriarhia Română va deschide linia de creditare la care va apela în situaţii de urgenţă atunci când cheltuielile nu pot fi acoperite din donaţii. Este preferabilă achitarea directă a cheltuielilor decât plătirea ulterioară a dobânzilor", a mai spus părintele Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a amintit faptul că Legea 376 din 28 decembrie 2007 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 prevede că fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvern, în limita sumelor alocate anual cu aceastã destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale."

Potrivit Legii cultelor 489/2006, "cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor conform ultimului recensământ şi cu nevoile reale", a precizat purtătorul de cuvânt.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a solicitat, într-o scrisoare, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să sprijine alocarea în bugetul de stat pe 2011 a 20 de milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

În scrisoarea semnată de Patriarhul Daniel se arată că această sumă reprezintă doar 10% din costul estimat de 200 milioane de lei pentru lucrările din anul 2011, care urmează să fie acoperite din donaţiile credincioşilor dornici să ajute.

Patriarhia a arătat că prin legea bugetului de stat pe 2009 a fost alocată suma de 5 milioane de lei, folosită integral de Patriarhie conform destinaţiei prevăzute, iar în 2010, deşi a solicitat suma de 20 milioane de lei, nu s-a alocat nicio contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important, se mai arată în scrisoare.

Cel mai important susţinător în anul 2010 dintre autorităţile publice a fost Consiliul Local Sector 2, care a alocat 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, mai preciza Patriarhia.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a precizat, miercuri, că Biroul Permanent a decis să trimită această scrisoare comisiilor de buget care vor discuta legea bugetului de stat pe 2011.

În septembrie 2010, Patriarhia anunţa că fondurile necesare pentru construirea Catedralei Neamului vor fi obţinute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe bănci, creditul având perioadă de graţie până la finalizarea lucrării şi va fi rambursat din donaţiile credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate, nu de la stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici