Video Patriarhul Daniel a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a Catedralei patriarhale

Patriarhul Daniel a oficiat, joi, slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale pe terenul situat între Ministerul Apărării Naţionale şi Parlament.

Urmărește
2 afișări
Câte un cancioc de ciment au turnat la baza construcţiei şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, primarul Capitalei, Adriean Videanu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, şi fostul prim-ministru Petre Roman, prezenţi la ceremonie, alături membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, personalităţi ale vieţii publice, preoţi şi credincioşi din Capitală şi din localităţile apropiate.

În discursul de deschidere a ceremoniei, PF Daniel a vorbit despre importanţa acesteia, amintind totuşi că, în seara precedentă, Sf. Sinod a aprobat Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ordodoxe Române, care urmează să fie înaintat Guvernului, dar şi despre importanţa zilei de vineri, când toţi românii îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul românilor.

Patriarhul a adăugat că evenimentul de joi, sfinţirea pietrei de temelie a Catedralei se înscrie într-un şir de evenimente care se va încheia cu Ziua Naţională a României.

Întâistătătorul a mai spus că biserica va avea două hramuri, unul al Înălţării Domnului, care se serbează în vară şi care este, de fapt, ziua în care sunt cinstiţi toţi eroii neamului şi a doua la începutul iernii, respectiv Sf. Andrei, Ocrotitorul românilor.

"Cu ajutorul Domnului, noua catedrală ar putea fi terminată în şase-şapte ani", a continuat patriarhul.

Premierul Tăriceanu a amintit, la finalul ceremoniei, că Executivul s-a implicat deja în finanţarea construcţiei. "Este un gest care să stimuleze şi alte persoane şi instituţii să facă donaţii pentru ca această construcţie să fie realizată", a spus Tăriceanu.

Pe terenul de unsprezece hectare vor fi construite Catedrala şi aşezămintele patriarhale şi va fi amenajat un parc de protecţie.

Faţada principală va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre clădirea Ministerului Apărării Naţionale, iar construcţia va fi vizibilă şi de pe Dealul Mitropoliei.

Construirea Catedralei pe acest amplasament alătură cele mai importante instituţii ale statului, care formează un fel de acropolă: Parlamentul, Biserica şi Armata, iar rezonanţa istorică a locului este marcată şi de existenţa, până în anii 1982-1984, a unor biserici care au fost distruse de regimul comunist.

La începutul anului 2006, Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea construcţiei catedralei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului. Pe baza unui proces-verbal, cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut în proprietatea Patriarhiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici