- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhul Daniel: Criza financiară şi economică de azi, rezultatul lăcomiei
Criză financiară şi economică în care se află lumea de azi este în mare parte rezultatul lăcomiei, al câştigului nedrept, al speculei financiare, al evaziunii fiscale la nivel mondial, spune PF Daniel în Pastorala de Înviere ce va fi citită de Paşti în toate bisericile Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Patriarhul Daniel: Criza financiară şi economică de azi, rezultatul lăcomiei (Imagine: Mediafax Foto)
Pastorala a fost înmânată preoţilor din Arhiepiscopia Bucureştilor după pelerinajul organizat, în urmă cu o săptămână, în Capitală, în cinstea sărbătorii Intrării Mântuitorului în Ierusalim - Floriile - şi va fi citită de Paşti în toate bisericile Arhiepiscopiei.
Potrivit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), criza financiară şi economică în care se află lumea de azi este în mare parte rezultatul lăcomiei, al câştigului nedrept, al speculei financiare, al evaziunii fiscale la nivel mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Când goana după profitul material obţinut cu orice preţ, fără măsură şi fără morală devine o tiranie a sufletului, atunci capitalismul devine sălbatic şi se manifestă ca o patimă a lăcomiei, ştiinţific organizată. Consecinţele negative ale acestei crize pentru populaţia săracă sunt greu de descris, deoarece sărăcia impusă altora creează multă suferinţă şi nesiguranţă, dezorientare şi disperare. În această situaţie de politică economică fără etică, când totul devine nesigur şi imprevizibil, schimbător şi înşelător, este necesar să sporim rugăciunea, să ne apropiem mai mult de Dumnezeu Cel statornic şi netrecător, drept şi milostiv, dar şi să sporim vigilenţa şi prudenţa. Deşi criza financiară şi economică este în mare parte o judecată aspră pentru prea multa lăcomie de lucruri materiale adunate pe nedrept şi prea multa risipă de bani, ea poate fi totuşi înţeleasă şi folosită ca un nou început în viaţa persoanelor şi a popoarelor. Astfel, criza ne determină să fim mai economi şi mai cumpătaţi, să nu ne punem nădejdea în valorile materiale, bani şi averi, mai mult decât în valorile spirituale ale credinţei, dreptăţii, corectitudinii şi solidarităţii cu cei în nevoi", spune PF Daniel.
Întâistătătorul BOR va explica celor prezenţi la Slujba de Înviere că dacă suntem mai săraci din punct de vedere al bunurilor materiale, nu trebuie să sărăcim şi din punct de vedere spiritual, ci să ne îmbogăţim în bunătate, prin cuvântul bun de încurajare, sfatul bun, o mână de ajutor dată celor mai săraci decât noi, dar şi prin redescoperirea virtuţilor valoroase ale demnităţii şi creativităţii, ale muncii cinstite şi solidarităţii constante.
"Mai păgubitoare decât sărăcia, ca lipsă de cele materiale, este acum, în vreme de criză financiară şi economică, criza de omenie, adică slaba voinţă de a fi onest şi drept, harnic şi generos", adăugă Patriarhul BOR în Pastorală.
Potrivit Preafericitului Părinte Patriarh, Învierea Domnului Iisus Hristos prăznuită în Sfânta şi Marea Sărbătoare a Sfintelor Paşti ne arată bogăţia iubirii milostive a lui Dumnezeu şi a slavei cereşti dăruite nouă, oamenilor, în Iisus Hristos, ca noi să fim părtaşi ai vieţii şi bucuriei veşnice a Preasfintei Treimi.
"Trăim astăzi într-o lume în care oamenii caută mai mult bogăţia materială trecătoare decât bogăţia spirituală a credinţei şi a vieţii veşnice, iar pe lângă sărăcia materială tot mai aspră, se arată şi o sărăcire spirituală a oamenilor, ca slăbire a credinţei, o răcire a dragostei frăţeşti şi o diminuare a faptelor bune. În această situaţie, este nevoie ca în lumina Învierii lui Hristos care luminează viaţa creştinului în Biserică şi în societate să vedem ce ne învaţă Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii despre bogăţie şi sărăcie. Mai precis, să vedem când şi cum acestea ne împiedică sau ne ajută să dobândim mântuirea, adică iertarea păcatelor şi unirea cu Hristos, Izvorul vieţii veşnice", mai arată Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în Pastorală.
Bogăţia materială trecătoare, pământească, adică averile şi banii, nu trebuie să fie scop în sine, ci mijloc de a căuta şi cultiva bogăţia spirituală netrecătoare, cerească, ce se dobândeşte prin iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni, prin milostenie şi alte fapte bune, mai spune Patriarhul Daniel.
Autorii Sfintei Scripturi observă cu înţelepciune că bogăţia materială este vremelnică, nestatornică, ea poate fi furată, poate pieri, este înşelătoare, nu îndestulează pe om, este izvor de ceartă şi invidie, nu poate fi luată de om cu sine după moarte, iar când devine pentru om o patimă, bogăţia împiedică adesea traiul liniştit. Mai mult, grija excesivă pentru bogăţia materială înăbuşă dragostea, iar patima lăcomiei de avere sau iubirea de înavuţire cu orice preţ este sursă a multor nedreptăţi şi neajunsuri, "că iubirea de argint - constată Sfântul Apostol Pavel – este rădăcina tuturor relelor şi cei ce au poftit-o cu înfocare s-au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns cu multe dureri", mai arată PF Daniel în cuvântul de învăţătură ce va fi rostit în noaptea Învierii.
Patriarul României mai spune că relele cele mai mari pe care le poate aduce lăcomia de avere vieţii spirituale sunt tăgăduirea sau negarea existenţei lui Dumnezeu, lepădarea de Hristos, mândria nesăbuită, învârtoşarea inimii sau lipsa de milostivire, asuprirea semenilor, mai ales a săracilor, înşelăciune.
Sfânta Scriptură conţine multe mustrări şi ameninţări împotriva celor ce adună comori materiale pe nedrept sau care le dobândesc pe nedrept, dar şi atitudini împotriva celor ce acumulează averi prin constrângerea semenilor. Pe de altă parte, Sfânta Scriptură ne prezintă şi bogaţi buni la suflet sau milostivi, harnici şi darnici, care au înţeles că bogăţia lor este dar de la Dumnezeu pentru a fi dăruită celor în nevoi, dobândind astfel marele dar al mântuirii, adică al iertării păcatelor şi al vieţii veşnice. Astfel de oameni sunt Avraam, Lot, Isaac, Iacob, Iosif, Booz, Solomon, Iov, Iosif din Arimateia, Barnaba sau Varnava, Tavita din Iope, Corneliu sutaşul şi alţii, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
În ceea ce priveşte sărăcia, Sfânta Scriptură arată că aceasta are un înţeles material, ca lipsă de bunuri materiale, şi un înţeles spiritual, ca lipsă de bunuri duhovniceşti sau lipsă de virtuţi şi calităţi sufleteşti. După cum bogăţia în sine nu este rea, ci poate fi dobândită şi întrebuinţată într-un mod bun sau rău, tot aşa şi sărăcia poate fi înţeleasă, acceptată şi trăită cu folos duhovnicesc sau poate duce la disperare şi la fapte rele.
"Săracii sunt făpturi ale lui Dumnezeu . Dumnezeu iubeşte atât pe cei săraci, cât şi pe cei bogaţi, ascultă plângerea săracilor. El nu nesocoteşte rugăciunea lor, ci ocroteşte pe săraci, le face dreptate, îi izbăveşte din necazuri, poartă grijă de nevoile lor, înalţă pe cei săraci. Pe de altă parte, săracii trebuie să alerge la Dumnezeu, să nădăjduiască să laude şi să se bucure în Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne arată că există oameni săraci, dar mărinimoşi şi darnici . Săracii trebuie ajutaţi, nu cu părere de rău, ci cu bucurie şi inimă bună, fără îngâmfare. Cine miluieşte pe săraci cinsteşte pe Dumnezeu. Cine ajută pe săraci va fi mântuit de Dumnezeu, va fi fericit şi binecuvântat de Dumnezeu, va primi răsplată veşnică", se mai arată în Pastorală.
PF Daniel îi îndeamnă pe oameni să nu pierdă curajul atunci când sunt săraci, ci să caute bogăţia în fapte bune.
"Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin care se arată slava şi bogăţia nesfârşită a iubirii lui Dumnezeu către oameni, ne îndeamnă să ne îmbogăţim mai întâi în credinţă statornică, în rugăciune, în vieţuire curată şi sfântă, în împărtăşirea mai deasă cu Sfintele Taine, după o pregătire mai intensă, aşa cum a fost perioada Postului Mare al Sfintelor Paşti, şi totodată să ne îmbogăţim în fapte bune care aduc lumină şi pace, bucurie şi fericire oamenilor pe care-i ajutăm. Cu această speranţă de înnoire spirituală a vieţii şi de îmbogăţire în fapte bune, în lumina şi pacea sărbătorii Sfintelor Paşti, vă îndemnăm ca, prin cuvânt şi faptă, să aduceţi bucurie celor săraci şi bolnavi, orfani şi bătrâni, necăjiţi şi singuri, astfel încât şi ei să simtă că Învierea Domnului Iisus Hristos revarsă peste oameni bogăţia iubirii lui Dumnezeu Cel Milostiv.Cu prilejul Sfintelor Paşti, vă adresăm tuturor părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dimpreună cu salutarea pascală: Hristos a înviat! Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!", încheie PF Daniel cuvântul de învăţătură ce va fi transmis în noaptea de Înviere.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Slujba Învierii Domnului de la orele 24.00, în pridvorul Reşedinţei patriarhale, înconjurat de soborul slujitorilor de la Catedrala patriarhală.
Anul acesta, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oferi clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală, Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, sâmbătă seară, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul.
Este pentru prima oară când Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă în România, cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.
Miile de credincioşi din Bucureşti şi din ţară prezenţi la Catedrala patriarhală în noaptea Sfintelor Paşti vor avea posibilitatea să urmărească Slujba Învierii şi pe un ecran amplasat între altarul Catedralei patriarhale şi clopotniţă, în apropierea baldachinului de pe Dealul Patriarhiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO