- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patriarhul Teoctist, depus în locul de veci din Catedrala Patriarhală
Cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu, a fost depus, vineri după-amiază, în locul de veşnică odihnă din Catedrala Patriarhală, alături de alţi trei predecesori ai săi.
Patriarhul Teoctist, depus în locul de veci din Catedrala Patriarhală
După ce a fost scos în procesiune, sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist a fost readus în Catedrală şi coborât în groapă, în timp ce corul cânta "Hristos a înviat", aşa cum s-a întâmplat şi la sfârşitul slujbei de înmormântare, potrivit ritualului pentru monahi.
Mai multe feţe bisericeşti au luat apoi pământ şi l-a aruncat cruciş deasupra trupului Prea Fericirii Sale zicând: "Al Domnului este pământul şi primirea lui, lumea şi toţi cei ce locuiesc întrânsa". Apoi în groapă a fost vărsată cenuşa din cădelniţă şi s-a aşezat piatra de pe mormânt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate/ Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
Pisania, lespedea de marmură de Ruşchiţa care va acoperi mormântul Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, din Catedrala Patriarhală, va fi aşezată la slujba de 40 de zile. Placa funerară, de doi metri lungime, 85 de centimetri lăzime şi 15 centimetri grosime, va avea reprezentate sigla Patriarhiei şi cea Prea Fericitului Părinte, crucea patriarhală (la picioare) şi conturul din frunză de arţar, sculptat în baxorelief. Scrierea de pe pisanie va fi cea hotărâtă de către Sf. Sinod.
Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus în ultimul loc rămas liber din Catedrala Patriarhală, alături de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939) şi de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) şi Iustin Moisescu (1977-1986). Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.
La ora transmiterii ştirii, personalităţile prezente la înmormântare părăseau Catedrala Patriarhală.
Peste trei mii de persoane au participat la funeraliile din Dealul Mitropoliei, adăugându-se altor câteva mii venite în pelerinaj, pentru a-i aduce un ultim omagiu Patriarhului Teoctist, de la depunerea sa în Catedrala Patriarhală, luni seară.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO