- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patronat: Peste 40.000 angajaţi din industria textilă riscă să fie disponibilizaţi
Peste 40.000 angajaţi din industria textilă, respectiv 15-20% din numărul total al salariaţilor, riscă să fie disponibilizaţi anul viitor, ca urmare a scăderii exporturilor, iar multe firme iau în calcul renunţarea la producţie.
Patronat: Peste 40.000 angajaţi din industria textilă riscă să fie disponibilizaţi (Imagine: Mediafax Foto)
"Estimările noaste cele mai optimiste arată că anul viitor producţia de lonh va scădea cu 15-20%, ca urmare a reducerii cererii de pe pieţele din străinătate afectate de situaţia financiară actuală. Din informaţiile pe care le avem de la cei din industrie, există riscul reducerrii, în 2009, a numărului de angajaţi cu 15-20%, fiind vorba de peste 40.000 de persoane" a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Maria Grappini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS).
La sfârşitul lunii iulie, în industria textilă lucrau 312.500 de angajaţi, în timp ce la finele anului trecut activau aproape 342.000 de persoane în acest sector. Din totalul producţiei de anul trecut, lohnul a reprezentat 58-60%.
Reprezentantul FEPAIUS a atras atenţia că zona producţiei de îmbrăcăminte va fi cea mai afectată. Pe acest segment vor fi operate cele mai multe disponibilizări, în condiţiile în care cea mai mare parte a producţiei în lohn este asigurată de fabricile de îmbrăcăminte.
Criza financiară va accentua, astfel, declinul înregistrat în ultimii patru ani în industria textilă, a apreciat Grappini.
Potrivit datelor FEPAIUS, din 2004 valoarea producţie în industria textilă a scăzut cu 56%, de la 13,3 miliarde lei la 8,5 miliarde lei în 2007, estimându-se pentru acest an un regres de 15%, la circa 8,3 miliarde lei.
"Anul 2003 a fost ultimul an în care am înregistrat creşteri. Începând cu anul 2004 producătorii au fost afectaţi piaţa de produse lohn din China, unde costurile sunt mai mici, la acestea adăugându-se puterea mică de cumpărare a românilor şi faptul că produsele textile autohtone au fost respinse mult timp, preferându-se o etichetă străină", a continuat Grappini.
Ea a arătat că mulţi din producătorii români iau în calcul să închidă afacerile, cu atât mai mult cu cât o mare parte din firmele româneşti nu au primit contracte pentru producţia în lohn pentru anul viitor.
"Producătorii sunt îngrijoraţi şi în acest moment analizează posibilitatea închiderii pe plus a afacerii. Eu, personal, intenţionez să analizez situaţia celor cinci firme din grupul Pasmatex pe care îl deţin, iar dacă voi ajunge la concluzia că, în condiţiile economice actuale, produsele nu pot fi competitive şi nu am fonduri pentru a continua investiţiile, mă gândesc să închid şi să încep o nouă afacere", a adăugat reprezentantul patronatelor din industrie.
Grappini a mai spus că problema reducerii cererii de produse realizate în lohn nu va putea fi rezolvată de crearea propriilor branduri.
"Pentru a putea să te impui pe piaţă cu propriul brand ai nevoie de cel puţin cinci-zece ani, astfel că producătorii merg în paralel cu producţia de loh", a explicat preşedintele federaţiei.
În ceea ce priveşte consumul, reprezentanţii FEPAIUS au precizat că se va reduce cu 10-15%, dar nu va afecta industria deoarece în România consumul mediu anual pe cap de locuitor se ridică la 80 euro, mult sub nivelul ţărilor din Vest, unde pentru produsele textile şi confecţii se cheltuiesc între 1.200 şi 1.500 euro anul pe cap de locuitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO