- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patronatele vor salariu minim de 705 lei fără respectarea grilelor
Patronatele ar fi de acord ca salariul minim să ajungă la 705 lei, dar vor ca fondul de salarii să nu fie majorat cu mai mult de 6%, sindicatele nefiind de acord cu propunerea de majorare a salariului minim fără respectarea grilelor minimale, apreciind că ar duce la creşterea evaziunii fiscale.
Liderul Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Patronatele au propus, luni, în discuţia de la Ministerul Muncii, o creştere a salariului minim de la 600 la 705 lei fără respectarea grilei ori cu flexibilizarea acesteia, sau îngheţarea salariului minim brut la 600 de lei până la 1 iulie 2010 şi deduceri fiscale.
Preşedintele Patronatului Naţional Român, Florian Costache, a declarat, la finalul discuţiilor, că patronatele ar putea fi de acord cu o majorare a salariului minim de la 600 la 705 lei de la 1 ianuarie 2010, dar nu pot suporta o creştere a fondului de salarii mai mare de şase la sută, respectiv rata inflaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
-
Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa austerităţii
-
Lovitură pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti: impozitul pe dividende se măreşte la 10%
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
"Sindicatele vor face până miercuri, când va avea loc următoarea întâlnire, calcule privind această variantă de creştere a salariului minim la 705 lei de la 1 ianuarie şi o creştere a fondului de salarii care să nu depăşească şase la sută", a spus Costache.
Liderul Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că sindicatele nu vor accepta creşterea salariului minim de la 600 la 705 lei fără respectarea grilelor minimale, respectiv cele cuprinse între coeficientul 1 şi 2.
"Dacă se renunţă la grilă se va ajunge de la 1,2 milioane de salariaţi care muncesc la negru în prezent, la 1,7 milioane, deci va creşte evaziunea fiscală şi nu putem fi de acord cu acest lucru", a spus Hossu.
El a explicat, de asemenea, că raportul actual dintre salariul mediu şi cel minim este de 30 la sută.
"Numai 30 la sută din eventuala creştere de 17,5 la sută, adică de la 600 la 705 lei a salariului minim, o reprezintă majorarea fondului de salarii, adică 5,6 la sută. Patronatele trebuie să se uite mai bine pe calcule, să analizeze mai bine propunerile făcute la întâlnire", a mai spus Hossu.
Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că scutirea de impozite pentru un salariu de până la 1.000 de lei, cerută de patronate, ar însemna pentru buget un efort de 250 de milioane de euro.
La discuţiile de săptămâna trecută, sindicatele au susţinut că acceptă ca salariul minim pe economie să fie 705 lei în 2010, cerând însă respectarea prevederilor Contractului colectiv de muncă. Pe de altă parte, patronatele spuneau că vor analiza această variantă, dar că cer Guvernului asigurarea unor deductibilităţi pentru această majorare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO