Patronatul Viei vrea să limiteze producţia de vin din gospodării

Patronatul Viei arată că propunerile privind stabilirea unei limite de producţie de vin pentru consumul propriu şi a unui plafon pentru autorizaţia de antrepozitare fiscală de 30 hl/an, în loc de 200hl/an, vor elimina concurenţa neloială şi vor avea ca efect fiscalizarea profitului şi a TVA.

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Patronatul Viei vrea să limiteze producţia de vin din gospodării

Patronatul Viei vrea să limiteze producţia de vin din gospodării (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

Teasc de vin

"Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a propus celor două ministere (Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi la Ministerul Finanţelor Publice, n.r.) ca la proxima modificare a Codului Fiscal să se analizeze introducerea unei limite de producţie pentru autoconsum, de 30 hl/an, şi coborârea plafonului maxim pentru care nu este necesară obţinerea autorizării de antrepozitare fiscală de la 200 hl la 30 hl/an. Efectele pozitive create economiei vizează eliminarea concurenţei neloiale din partea celor care produc cantităţi de fapt industriale, fiscalizarea profitului şi a TVA-ului, pierderea bugetului de stat fiind estimată la 70-100 mil euro/an, calculând preţul mediu al unui litru de vin la un euro", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Totodată, introducerea modificărilor propuse de patronat va avea ca efect protejarea consumatorilor prin controlul calităţii vinului introdus pe piaţă.

Codul Fiscal exceptează de la obligaţia de a produce, deţine sau comercializa vinul de către o persoana fizică, destinat consumului propriu familial, în cadrul unui antrepozit fiscal, fără limitarea la o anume cantitate, dar şi de autorizare de antrepozitare fiscală pentru o cantitate mai mică de sub 200 de hectolitri de vin.

Patronatul solicită definirea şi ajustarea celor două noţiuni: cantitatea de vin destinată consumului propriu familial, respectiv limita admisă micului producator exceptat de la obligaţia de a se autoriza ca antrepozitar în vederea producerii vinului.

PNVV a arătat că producţia medie anuală de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri, vânzările din piaţă ridicându-se la 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin, astfel că circa 4,5 milioane hectolitri reprezintă autoconsum şi "piaţa nelegală".

Patronatul Viei vrea să limiteze producţia de vin din gospodării

Potrivit patronatului, care citează datele Institului Naţional de Statistică, consumul mediu pe cap de locuitor este de aproximativ 27 litri, iar consumul unei gospodarii ajunge la 78,3 litri/an, în condiţiile în care numărul de membri ai unei gospodarii este de 2,9 persoane.

"Studiile de specialitate în domeniul consumului de vin arată că este recomandat un consum zilnic de circa 0,4 litri/persoana/zi -două pahare de vin, excesul putând dăuna sănătaţii. Un calcul simplu conduce la un consum potenţial de circa 430 litri/an pentru fiecare gospodarie", susţin reprezentanţii organizaţiei profesionale.

De asemenea, PNVV solicită stabilirea accizei la vinul spumos sau spumant la valoare zero, nivel existent în prezent în toate statele membre ale UE producătoare de vin, cu excepţia Germaniei şi a Ungariei.

Măsură este menită să încurajeze producţia viticola şi comerţul cu vinuri.

Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992, privind apropierea ratelor accizelor la alcool şi băuturi alcoolice permite statelor membre stabilirea valorii zero atât pentru vinurile liniştite, cât şi pentru cele spumoase.

De asemenea, Codul Fiscal stabileşte că vinul liniştit nu este accizat în România, ca şi în toate celelalte ţări viticole membre UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici