- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.11.2015, 13:30)
- Dorina Călin
Patronul clubului Expirat: Direcţia de impozite a sectorului 5 îmi impută o taxă de 1.600.000 euro
Patronul clubului Expirat, Andrei Sosa, a scris un mesaj pe contul său de Facebook, în care spune că, în urmă cu o lună, localul pe care îl conduce a fost vizat de un control al Direcţiei de impozite şi taxe locale a sectorului 5, în urma căruia i s-a aplicat o taxă "de spectacol" de 1.600.000 euro.
Urmărește
2046 afișări
Patronul clubului Expirat din Capitală, Andrei Sosa, a anunţat, imediat după incendiul care a avut loc, pe 30 octombrie, în clubul Colectiv, în care 32 de persoane au murit, că va închide localul pe care îl conduce, pentru că 12 ani a pus viaţa a mii de oameni în pericol şi că nu îşi va mai asuma vieţi.
Miercuri seară, acesta a revenit cu un mesaj pe contul său de Facebook, în care a menţionat că nu a vrut să îl "tabloidizeze presa", dar oricum a făcut-o. "Am primit multe mesaje de încurajare, dar şi mulţi mi-au umplut frigiderul. Le mulţumesc celor care m-au încurajat şi înţeleg şi punctul de vedere al celor care m-au înjurat", a scris Andrei Sosa pe Facebook.
Patronul clubului Expirat a mai scris că au apărut "nişte neadevăruri în presă", pe care vrea să le lămurească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
"Societatea pe care funcţiona Expirat-ul, pe care funcţionează şi alte activităţi este Sosa & Sosa SRL, înfiinţat în 2002. Acţionari sunt eu şi cu soţia mea, Raluca. Expirat-ul a fost viaţa noastră, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc ştiu bine asta. Doar asta am făcut de la 20 de ani şi acum ne apropiem de 40. În prezent, avem în jur de 70 de angajaţi, mulţi din ei lucrează la Expirat de 10 ani. Este şi viaţa lor. Suntem ca o familie şi mi se rupe sufletul că o să îi las fără un loc de muncă", spune Andrei Sosa.
De asemenea, acesta a menţionat că, în urmă cu o lună, a avut un "control sumar" de la Direcţia de impozite şi taxe locale a sectorului 5, ce avea în vedere aplicarea unei taxe pe spectacole.
"Taxă de care, sincer, habar nu aveam că ar fi trebuit s-o plătesc vreodată şi de care nu m-a întrebat nimeni de la stat de ea în tot acest timp. După o declaraţie în scris a unui angajat, am primit o decizie de impunere de 7.000.000 lei noi (1.600.000 euro). Fără nici un control la faţa locului. Şi fără alte verificări. Am crezut că e o glumă proastă. Am consultat un avocat să încerc să aflu ce este cu această taxă. E vorba de un articol din Codul Fiscal - art. 275, despre o taxa de «spectacole». Foarte ambiguă şi neclară. Din motivul ăsta nu ne-a întrebat nimeni în atâţia ani de funcţionare de ea. Ne impută o taxa de «spectacole» de 24 lei pe metru pătrat pe zi de funcţionare. Adică în jur de 7.000 de lei pe zi de funcţionare. În condiţiile în care Expirat-ul făcea în jur de 10.000 lei vânzare. Ce adaos trebuie să ai să poţi plăti asta?!!! Probabil preţurile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din Bucureşti nu ar putea plăti-o. Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil că, după capul lor. ar fi trebuit să o vindem cu 40 ca să plătim doar taxa asta!!!", a scris, pe Facebook, Andrei Sosa.
Totodată, patronul Expirat a mai spus că niciun club din Bucureşti nu plăteşte această taxă în forma în care i-a fost imputată lui, precizând că s-a interesat, iar, în Centrul istoric al Capitalei, care aparţine de sectorul 3, "cârciumarii au ajuns la o înţelegere cu inspectorii de acolo să îi lase în pace cu taxa aceasta, e şi neclară şi absurdă". "În unele sectoare îi pontează ca şi cum ar fi deschişi doar o noapte pe lună. În altele, inspectorii nu au fost", a mai scris Sosa.
"Mi-a fost clar că e o greşeală undeva. Şi, de fapt, sunt mai multe, cea mai vizibilă e asta: în 2005, când s-a trecut la leul nou, la articolul ăsta din codul fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar aşa e legea în acest moment. Şi nimeni din aparatul de stat nu a făcut nimic să o repare, deşi din atitudinea lor e clar că şi ei îşi dau seama că e aberant şi anormal. Probabil din motivul ăsta inspectorii de la sectorul 5 nu au întrebat de taxa asta. Sau poate că nu ştiau de existenţa noastră. În atâţia ani funcţionare. V-am spus câte taxe am plătit la stat în ultimii 5 ani... Şi statul nu ştie nici măcar că exist!!!", mai spune patronul clubului Expirat.
Mai mult decât atât, Andrei Sosa a spus că suma i-a fost calculată retroactiv, pe ultimii cinci ani, luându-se în considerare faptul că localul a fost deschis trei zile pe săptămână, iar cu dobânzile şi penalităţile aferente s-a ajuns la suma de 1.600.000 de euro.
"Am cerut o audienţă la şeful direcţiei şi am primit termen de soluţionare 21 decembrie (adica aproape 2 luni pentru o audienţă). Am revenit cu o nouă solicitare şi m-au programat marţi. În urma celor întâmplate în weekend, am intrat, luni, la ei explicându-le urgenţa. Şi mai ales că mâine e ultima zi în care pot face contestaţie. Şi prima zi din care îmi pot face poprire pe conturi. În audienţă, inspectorii mi-au zis că nu sunt ei de vină. Că le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil să verifice ce prostii a făcut Vanghelie pe acolo). Şi că nu au ce face, trebuie să pună legea în aplicare. Chiar dacă e absurdă. Şi că ar trebui să îmi iau un consultant fiscal şi să dau cu firma de gard... Kafka!!! Cum să spună un inspector fiscal asta?!! În loc să mă sprijine să găsim o variantă să reparăm împreună asta. Mai ales în urma celor întâmplate zilele astea. Mai ales că e o culpa comună. A mea că nu sunt doctor în Codul Fiscal şi a celorlalte legi din ţara asta. Şi a lor că nu m-au înştiinţat în atâţia ani că aş avea de platit o taxă aberant de mare", a mai spus Andrei Sosa.
De asemenea, acesta a menţionat soluţiile care există în acest caz. "Trebuie să atac în justiţie hotărârea de guvern în care au greşit. Doar că mie, «lacom şi inconştient patron de club», o să îmi fie destul de greu să câştig. Mai ales că probabil sunt singurul «fraier» care o să fac asta. Probabil, cei care au păţit-o îşi dau cu firma de gard în loc să intre într-o luptă directă cu partea disfuncţională a statului. Dar am încredere măcar în justiţie. Să stabilească justiţia dacă am de plătit vreo taxa şi în ce valoare. Şi o să o plătesc dacă aşa se decide. Dar sper să câştig în justiţie, iar, dacă mi se impută o taxă, să fie cea corectă. Din care mai mult de jumătate ar fi dobânzi şi penalităţi. Pe care mi se pare just să le împart jumi-juma cu insectorii fiscali. O să îi acţionez în judecată, pentru că este şi vina lor că nu şi-au făcut treaba cum trebuie. Dar nu o să dau cu firma de gard pentru că, dacă am vreo vină, e normal să mi-o asum. Şi speculaţiile din presă cum că de aceea am închis Expirat-ul sunt nefondate. Firma funcţionează mai departe cu celelalte activităţi pe care le am", a mai scris Andrei Sosa.
Totodată, în încheierea mesajului său de pe Facebook, Andrei Sosa a scris că această taxă a fost scoasă din noul Cod Fiscal. "Probabil pentru că există deja o taxă şi în actualul Cod Fiscal pentru barurile care desfăşoară activitate de noapte: 5% din vânzări", a încheiat patronul clubului Expirat.
Numărul persoanelor decedate în urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 32. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, miercuri seară, după demisia Guvernului, în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, dar şi pentru a manifesta împotriva corupţiei şi clasei politice, a-şi exprima revolta şi a cere mai multe schimbări.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26