Patronul unei firme s-a angajat să trimită lui Bogatu "atât de mulţi bani că nu pot fi puşi în plic"
Sorin Budăi, comisionar vamal şi patronul unei firme, s-a angajat să transmită "bani cât nu pot fi puşi în plic" de la Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa către Eugen Bogatu, reprezentând datorii acumulate de acesta către grupul infracţional, potrivit motivării instanţei supreme.
Patronul unei firme s-a angajat să trimită lui Bogatu "atât de mulţi bani că nu pot fi puşi în plic" (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
În motivarea deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, se arată că Sorin Budăi, în calitate de asociat la Air & Sea Container Shipping SRL, s-a angajat, în 7 septembrie 2010, să transmită "o sumă foarte mare de bani (atât de mulţi încât nu pot fi puşi într-un plic) de la inculpatul Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa către Eugen Bogatu".
Potrivit documentului citat, suma reprezenta datorii acumulate către grupul infracţional organizat - care includea conducerea şi numeroşi lucrători vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea - pentru că aceştia au permis "accesul în ţară a unui mare număr de containere conţinând, după caz, mărfuri contrafăcute, subevaluate sau mărfuri în plus faţă de cele declarate în vamă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Astfel, în 8 septembrie 2010, Sorin Budăi s-a angajat faţă de Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa să transmită 4.000 de dolari către Eugen Bogatu, "unul din liderii grupului criminal organizat constituit în cauză", în condiţiile în care aceşti bani erau parţial destinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, pentru permiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă de intermediarul vamal, notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.
În 10 septembrie 2010, Sorin Budăi i-a pretins cetăţeanului străin o sumă de bani ce urma să fie dată cu titlu de mită lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi liderilor grupului criminal organizat, pentru sprijinirea activităţilor ilicite ale lui Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa, constând în introducerea frauduloasă în ţară a unor containere cu mărfuri importate.
În 23 septembrie 2010, Budăi a fost înştiinţat că va primi de la cetăţeanul străin 100 de milioane de lei, pentru a fi oferiţi ca mită vameşilor în vederea intrării în ţară a unui container cu postav.
Judecătorul mai notează în motivare că, în 27 septembrie 2010, Sorin Budăi a stabilit o întâlnire cu intermediarul vamal Li Shiping, pentru a se pune de acord cu acesta în privinţa selectării unei firme fantomă, prin intermediul căreia să se efectueze operaţiunile frauduloase de import ale intermediarului, prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi pentru a stabili sumele de bani ce trebuiau oferite cu titlu de mită vameşilor.
Sorin Budăi s-a implicat, în 1 octombrie 2010, în intermedierea introducerii în ţară a unor mărfuri importate printr-o firmă fantomă, SC Intercom Business SRL, "pentru care actele şi ştampilele aferente se găseau în posesia comisionarului vamal, deoarece societatea fusese înfiinţată de foarte puţin timp în acest scop", se mai arată în motivare.
În aceeaşi zi, Budăi a fost informat de Akram Naser Abdel Raham Bani Mustafa că i-a plătit deja 1,3 miliarde, bani ce ar fi reprezentat atât datoriile licite către firma de comisionariat vamal, cât şi datorii către grupul infracţional organizat şi mita pentru lucrătorii vamali.
Trei zile mai târziu, Budăi a negociat cu Mohamad Rouchdi plata unei sume de bani pentru introducerea în ţară a unor containere cu mărfuri, intermediate de acesta, prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea.
Acesta a discutat, în 6 octombrie 2010, în timp ce se afla la Poarta nr. 10 a Portului, şi cu Valentin Ţiripan - asociat la SC Container Clearance Services SRL şi administrator la SC Alvalexino SRL - despre oferirea de mită lucrătorilor vamali, iar în zilele de 8, 13, 18, 19 şi 22 octombrie 2010 a negociat plata unor sume de bani cu titlu de mită tot pentru lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, cu Ni Jinming, reprezentant al SC SINB America International Group SRL, pentru introducerea unor containere cu mărfuri negociate de acesta din urmă.
Totodată, în motivare, judecătorul mai notează că, la data de 10 noiembrie 2010, Sorin Budăi şi Valentin Ţiripan "au intermediat oferirea de mită către lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru introducerea în ţară a patru containere cu mărfuri".
În aceeaşi zi, o oră mai târziu, Budăi a preluat un plic, "conţinând o sumă neprecizată de bani", de pe biroul unui angajat al SC Euroexpress Expeditions SRL, indicat cu numele "Andrei", pentru a oferi banii ca mită lucrătorilor vamali în vederea facilitării intrării în ţară a unor containere cu mărfuri aduse de această firmă.
În 12 noiembrie 2010, Sorin Budăi "a intervenit cu succes" pe lângă lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru ca aceştia să permită intrarea în ţară a unui container prezentat de intermediarul vamal Miao Rong Sheng, reprezentant al SC Rong Agenţie de Comerţ şi Servicii SRL, "conţinând mărfuri contrafăcute, purtând ilegal însemnele mărcii înregistrate Vogue", mai notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.
În aceeaşi zi, Budăi i-a pretins intermediarului vamal Mihai Culea, reprezentant al SC Mirand International SRL, o sumă descrisă ca "89" şi o altă sumă de bani, descrisă ca "19 cu 70", reprezentând mita pentru lucrătorii vamali în vederea introducerii în ţară a două containere cu mărfuri.
În 19 noiembrie 2010, Budăi a planificat cu Valentin Ţiripan prezentarea la Biroul Vamal a unor facturi falsificate de export pentru a finaliza o operaţiune vamală.
Din motivarea instanţei supreme mai rezultă că, în 7 ianuarie 2011, Sorin Budăi a stabilit sumele pe care ar fi urmat să le primească lucrătorii vamali pentru introducerea în ţară a unor containere cu încălţăminte, însă acestea veneau în contradicţie cu cele stabilite de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.
Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO