- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.07.2013, 20:36)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patru arme de foc şi zeci de cartuşe, arsenalul unuia dintre hoţii de tablouri. Cum au fost ascunse armele
Procurorii DIICOT au dezgropat, în timpul percheziţiilor din ancheta privind furtul de tablouri din Olanda, patru arme de calibrul 12 şi peste 60 de cartuşe aferente, stabilind că arsenalul aparţinea lui Radu Dogaru - unul dintre inculpaţii deferiţi justiţiei în acest dosar.
Urmărește
711 afișări
Arme de foc letale şi cartuşe, arsenalul unuia dintre hoţii de tablouri (Imagine: Thomas Campean/Arhiva Mediafax Foto)
În rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe cei acuzaţi în dosarul tablourilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată dşi Terorism (DIICOT) fac o trecere în revistă a armamentului pe care îl avea Dogaru şi pe care acesta l-a ascuns, prin acoliţii săi.
În 28 februarie, arată procurorii DIICOT, Ciprian Dănilă a condus organele de urmărire penală arătând locul în care a îngropat armele şi muniţia pe care i le-au încredinţat, spre păstrare, Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru şi martora Natalia Timofei, preitena acestuia, arme despre care avea cunoştinţă că-i aparţin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cu ocazia cercetării la faţa locului, notează anchetatorii, au fost dezgropate mai multe colete ce conţineau o armă marca Browning cu seria 88416, o armă marca Baikal cu seria H29349, o armă marca Franchi cu seria AH33873, o armă marca Bayard cu seria 2750, 62 cartuşe de calibrul 12, un cartuş de calibrul 9 mm PAK, 4 cartuşe de calibrul 10x22T şi trei butelii cu gaze sub presiune (CO2).
Procurorii relevă pe larg şi filmul ascunderii acestor arme, operaţiune declanşată de îngrijorarea pe care Radu Dogaru a resimţit-o când unul dintre complici l-a avertizat în legătură cu ancheta din acest caz.
Cum au fost ascunse armele
Astfel, în 19 ianuarie, Dogaru s-a deplasat la domiciliul mătuşii sale Marfa Marcu şi al unchiului său Constantin Marcu, având asupra sa două puşti de vânătoare, o cartuşieră plină cu cartuşe încărcate şi o cutie de cartuşe, bunuri pe care le deţinea ilegal, el nefiind posesor de permis sau autorizaţie de port armă, notează DIICOT.
Dogaru a lăsat aceste obiecte la locuinţa rudelor sale, motivând că a doua zi urma să plece din ţară şi nu dorea ca armele şi muniţia să rămână la el acasă.
Constantin Marcu arată în declaraţia sa că "în cursul lunii ianuarie 2013, când la locuinţa lui Dogaru Radu s-au efectuat percheziţii, cu câteva ore înainte acesta a venit la mine acasă cu două puşti de vânătoare, cu cartuşe cu alice calibrul 12 mm". "Dogaru Radu avea asupra lui şi o cartuşieră plină cu cartuşe încărcate şi o cutie cu cartuşe. Acesta m-a rugat să le ţin pentru că pleacă din ţară şi nu vrea să le lase la el acasă. (…) Acesta le-a lăsat atârnate de capul patului după care a plecat", a mai scris Marcu, în declaraţie.
Marfa Marcu le-a spus anchetatorilor, la rândul ei, că "înainte de percheziţii, sâmbătă 19 ianuarie, Radu Dogaru a adus la domiciliul meu o puşcă de vânătoare cu cartuşieră şi cartuşele aferente, pe care a dus-o în atelierul soţului meu", ia "după percheziţiile care au avut loc la Dogaru Radu şi după reţinerea acestuia la data de 20 ianuarie 2013, sora mea a venit şi mi-a solicitat valiza lăsată de Radu".
Procurorii arată că, după arestarea lui Dogaru, mama şi prietena acestuia s-au implicat activ în ascunderea urmelor acestuia, respectiv în ascunderea şi mai sigură a armelor, dar şi a tablourilor.
"După reţinerea inc. Dogaru Radu, persoana care s-a ocupat de gestionarea situaţiei tablourilor sustrase a fost inc. Dogaru Olga. Aceasta este cea care a avut cunostinţă de faptul că la acel moment tablourile se află în posesia surorii sale, înv. Marcu Marfa. În zilele imediat următoare percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inc. Dogaru Radu, mama sa, însoţită de concubina fiului său, mart. Timofei Nataşa s-au deplasat la domiciliul înv. Marcu Marfa unde se găseau tablourile. După ce a fost încheiată percheziţia domiciliară la locuinţa sa, inculpata Dogaru Olga, speriată de gândul că tablourile ar putea fi găsite, s-a deplasat împreună cu mart. Timofei Nataşa la domiciliul înv. Marcu Marfa, cu intenţia de a lua şi a ascunde obiectele respective într-un alt loc şi a solicitat să-i fie remise geanta cu tablourile sustrase şi armele aduse de fiul său", se menţionează în rechizitoriu.
Procurorii mai spun că Olga Dogaru i-a cerut lui Constantin Marcu să împacheteze armele şi muniţia în saci de rafie, având deja în plan să le îngroape.
"Dogaru Olga, foarte agitată, mi-a cerut armele rugându-mă să le pun într-un sac de rafie şi să le leg bine cu scotch. Am făcut ce mi-a cerut punând armele într-un sac şi cartuşele în alt sac, după care Olga a luat sacii, iar Nataşa care se afla deja în curte o aştepta cu un geamantan în mână şi au ieşit amândouă pe poartă. Olga venise cu maşina Land Rover cu nr. de înmatriculare X226FNH şi am văzut când au pus armele, muniţia şi geamantanul în maşină, după care ….. Nataşa s-a întors în curte şi mi-a cerut o cazma. I-am arătat de unde se află cazmaua, rezemată de un perete la wc, a luat-o şi s-au urcat în maşină, Olga fiind la volan, şi au plecat cu maşina spre centrul comunei. Armele le-a luat Olga din magazie unde am un pat şi dorm, iar Nataşa, cred că a luat geamantanul din casă", a declarat Constantin Marcu.
În acelaşi context, Marfa Marcu, sora Olgări Dogaru, le-a spus anchetatorilor: "După 2-3 zile de la percheziţie, a venit la domiciliul meu sora mea, Olga, însoţită de prietena lui Radu, numita Nataşa Timofei. Cele două mi-au solicitat valiza lăsată de Radu precum şi puştile. Nu-mi amintesc care din cele două a luat valiza şi care a luat puştile din magazie dar ştiu că sora mea este cea care a luat din casă valiza. Sora mea, Dogaru Olga a luat, înainte să plece, din curte, o cazma fără să-mi spună ce vrea să facă cu ea. Eu cu soţul meu ne-am dat seama că vor să îngroape bunurile luate de la noi. Toate aceste bunuri le-au pus în maşina condusă de sora mea Dogaru Olga, un Land Rover şi au plecat în direcţia centrului comunei. (...) La data de 20.01.2013, în jurul orei 14:00, când a venit sora mea Dogaru Olga şi a luat-o. Precizez faptul că nu am luat nici un tablou din acea valiză atâta timp cât a stat la mine, la fel nici o persoană străină sau din familia noastră nu a umblat în acea valiză. Olga, după ce a luat acea valiză, a plecat spre casă, lucru pe care l-am şi văzut întrucât am condus-o până la poartă. Menţionez faptul că am văzut cu ochii mei atunci când Olga a urcat cu valiza în Jeep-ul ei negru şi a plecat către casă".
DIICOT mai arată că armele şi muniţia au fost transportate de mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, şi de Natalia Timofei - deşi niciuna nu posedă permis sau autorizaţie de port armă - şi au fost ascunse de cele două, împreună cu geamantantul ce conţinea operele de artă furate de la Muzeul Kunsthall din Rotterdam, în curtea unei locuinţe părăsite din localitatea Carcaliu, situată peste drum de casa mamei Nataliei Timofei.
După câteva zile, mama lui Radu Dogaru, ajutată de Natalia Timofei, a hotărât să schimbe locul în care erau ascunse armele, muniţia şi obiectele de artă.
"În acest scop, în cursul lunii ianuarie 2013, inculpata Dogaru Olga l-a solicitat pe nepotul său ( fiul învinuitei Marcu Marfa) – martorul Alexe Nichita, să o transporte cu autoturismul, pe ea şi pe Natalia Timofei. Primul drum l-au efectuat la adresa locuinţei părăsite unde inculpate Dogaru Olga şi Natalia Timofei ascunseseră cu câteva seri înainte bunurile furate şi armele. După ce au recuperate bunurile şi armele, cele două personae de sex feminine s-au deplasat cu maşina condusă de martorul Alexe Nichita la locuinţa învinuitului Dănilă Ciprian, unde inculpatele Dogaru Olga a lăsat sacii conţinând armele şi muniţia inculpatului Dogaru Radu. În final, martorul Alexe Nichita s-a deplasat la locuinţa inculpatei Dogaru Olga, unde acesta a rămas împreună cu Natalia Timofei şi au împachetat cele şapte tablouri", se arată în rechizitoriu.
În continuare, spun procurorii, cele două au mers în cimitirul de vizavi de locuinţa Olgăi Dogaru şi au îngropat operele de artă.
"La câteva zile după ce a fost efectuată percheziţia domiciliară la Dogaru Radu în data de 19.01.2013 a venit la mine la locuinţă mama lui Dogaru Radu, însoţită de Timofei Nataşa şi o altă persoană necunoscută. Înainte de a veni aceste persoane, am fost sunat de către Timofei Nataşa care mi-a cerut să fiu acasă deoarece vrea să mă viziteze. Când au ajuns la locuinţa mea, Nataşa m-a sunat iar şi mi-a spus că sunt în faţa porţii, la stradă. Eu am ieşit din casă şi am văzut la stradă o maşină neagră, la volanul căreia se afla un bărbat necunoscut. Din maşină au coborât Dogaru Olga şi Timofei Nataşa. Au deschis uşa la portbagaj şi dinăuntru au scos un pachet, în saci rafie, culoare albă în care am văzut nişte arme. De asemenea, cele două femei au dat jos şi o valiză de culoare negru închis. Dogaru Olga mi-a cerut să iau cele două bagaje şi să le ţin la mine deoarece la mine nu vine poliţia. Mi-am dat seama că şi în valiză se aflau arme de foc. Dogaru Olga şi Timofei Nataşa s-au urcat în maşină şi au plecat. Eu am luat cele două bagaje şi le-am băgat în casă. După două zile m-am gândit să ascund armele şi am hotărât să merg pe câmp să le îngrop. M-am deplasat pe câmp către Turcoaia şi lângă un canal de irigaţii am săpat o groapă, am pus armele în groapă şi apoi am aşezat stuf şi pământ peste ele. Am ştiut de când am primit armele că acestea aparţin lui Dogaru Radu. Arăt că aceste arme le-am mai văzut în posesia lui Dogaru Radu, înainte de a fi arestat. Arăt că bagajele au fost date jos din maşină de Dogaru Olga şi Timofei Nataşa în egală măsură. Înainte de a fi arestat, Dogaru Radu mi-a spus că armele le ţinea la mătuşa sa, Marcu Marfa. Arăt că dispozitivul electric de prindere peşte aparţine tot lui Dogaru Radu", a declarat Ciprian Dănilă, citat în rechizitoriu.
Dănilă, care a fost şi el cercetat în acest dosar, nu a fost trimis în judecată, ci a primit doar o amendă administrativă de 1.000 de lei, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În dosarul privind furtul celor şapte tablouri, Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă, a precizat DIICOT.
Citeşte şi:
Şase persoane trimise în judecată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: STENOGRAME în cazul TABLOURILOR furate din Olanda: Operele de artă erau numite de hoţi, codificat, "morţi" sau "câini"
Citește și: STENOGRAME în cazul TABLOURILOR furate din Olanda: "Mă gândesc, dracu, cu acaretele astea , mi-e că ne împotmolim rău"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe