Locuitorii din Valea Jiului s-au recules, în noaptea de luni spre marţi, la Monumentul Minerului din parcul central din Petroşani, în jurul căruia a fost aplicată o panglică neagră, iar pe postament au ars toată noaptea lumânări, în memoria minerilor morţi în subteranul de la Petrila.
Patru dintre minerii morţi în mina din Petrila, respectiv Trandafir Vişan, Doru Holingher, Adrian Măţan şi Attila Elekes, ale căror fotografii sunt depuse la monument, sunt omagiaţi de toată comunitatea locală în centrul oraşului, locul de la capelă fiind insuficient pentru toţi cei care doresc să le aprindă o lumânare.
Lângă monumentul minerului i-a plâns pe cei morţi şi un fost miner din Valea Jiului, Ştefan Şomodi, care a scăpat de o explozie în anii ’80, dar care al cărui frate a murit în acea deflagraţie.
"Minerul este tot timpul sacrificat. Intri în mină şi nu şti dacă mai ieşi. Cei mulţi ştiu doar să ne hulească. Habar n-au ce înseamnă activitatea de miner", a spus Ştefan Şomodi.
Cei patru mineri recuperaţi luni seară din subteran se află la capela din Petroşani (Attila Elekes) şi la cea din Petrila (Dan Mateş, Nicolae Puian şi Daniel Frăţilă), ei urmând să fie înmormântaţi în zilele următoare.
Două explozii au avut loc, sâmbătă, în mina Petrila.
În urma deflagraţiilor, 12 mineri şi salvatori au murit, până în prezent fiind recuperate trupurile a opt dintre ei. De asemenea, în urma deflagraţiei alţi 14 mineri au fost răniţi, şase dintre ei fiind internaţi în stare foarte gravă, cu prognostic rezervat, la Spitalul Floreasca şi la Spitalul de Arşi din Capitală.
Aproximativ cinci sute de persoane îi conduc pe ultimul drum, marţi după-amiază, la Petroşani, pe Doru Holingher şi Adrian Măţan, circulaţia pe drumul principal din municipiu fiind blocată pentru trecerea cortegiului funerar.
Sute de persoane s-au adunat, marţi după-amiază, la capela "Bobocul" din municipiul Petroşani, unde fuseseră depuse trupurile celor doi mineri.
Cortegiul funerar a pornit pe străzile municipiului, urmând să se îndrepte spre cimitirul central din localitate. Circulaţia pe bulevardul principal, pe unde trece cortegiul funerar, este oprită, la ora transmiterii acestei ştiri, participanţii la funeralii aşteptând de o parte şi de alta a drumului principal pentru a-şi lua rămas bun de la cei doi mineri.
Maşinile în care află sicriele celor doi sunt flancate de ortaci în echipamentul de lucru, iar un echipaj SMURD se află în spatele convoiului, pentru a interveni în cazul în care vreunei persoane i s-ar face rău.
Doru Holingher avea 39 de ani şi era şeful sectorului I de la mina Petrila, unde a avut loc explozia, el fiind scos din subteran de către fratele său, Sorin Holingher, care este reprezentant al Serviciului de Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul CNH şi care a fost surprins de cea de-a doua explozie, fiind şi el rănit.
Cel de-al doilea miner înmormântat, marţi, la Petroşani este studentul Adrian Măţan, de 27 de ani, care, în cursul anului viitor urma să îşi ia licenţa în construcţii miniere. Tot anul viitor, tânărul, care lucra de opt ani în subteran, ar fi trebuit să se căsătorească
Slujba de înmormântare a unuia dintre mineri, oficiată de episcopul Aradului şi Hunedoarei
Unul dintre minerii morţi în urma exploziilor de sâmbătă din subteranul minei Petrila, Vasile Stoian, a fost înmormântat în cimitirul din Petrila, slujba religioasă fiind oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Aradului şi Hunedoarei, Timotei Seviciu.
Circulaţia în Petrila a fost blocată total, marţi după-amiază, pentru trecerea cortegiului funerar al unuia dintre minerii morţi în subteran, Vasile Stoian (38 de ani).
Convoiul, însoţit de o fanfară şi de persoane care duceau sute de coroane, s-a îndreptat direct spre cimitirul din localitate, întrucât numărul mare al participanţilor nu permitea deplasarea până la locuinţa lui Vasile Stoian şi nici la mină, aşa cum se intenţiona iniţial.
La înmormântare au participat şi directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, Daniel Surulescu, liderul de sindicat al minerilor de la Petrila, Ioan Temneanu, precum şi alţi lideri sindicali, printre care preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lakatas.
După o ceremonie religioasă oficiată de Timotei Seviciu, episcopul Aradului şi Hunedoarei, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Vasile Stoian a fost coborât în groapă.
La funeralii au participat aproximativ o mie de persoane, mulţi dintre ei având cel puţin un membru al familiei care lucrează sau a lucrat, la un moment dat, în subteranele din Valea Jiului.
"Tatăl meu a murit în mină şi ştiu exact ce înseamnă durerea pe care o simt familiile celor care şi-au pierdut viaţa sâmbătă la Petrila", a spus o localnică prezentă la înmormântare.
Cei mai mulţi dintre oameni au început, în jurul orei 14.00, să părăsească cimitirul, îndreptându-se spre capelă, pentru a lua parte la cea de-a doua ceremonie funerară de marţi, din Petrila, cea a salvatorului Marcel Alexa.
Potrivit deciziilor administraţiilor locale din Petrila şi Petroşani, marţi, drapelele sunt coborâte în bernă, iar posturile locale de televiziune nu transmit emisiuni de divertisment.
În memoria minerilor morţi, la ora 11.00 în toate unităţile miniere a fost păstrat un minut de reculegere, iar sirenele din Petrila şi Petroşani au sunat timp de un minut.