Patru magazine cu produse etnobotanice, redeschise la Cluj sub alte denumiri

Patru dintre cele şase magazine de produse etnobotanice care funcţionau la Cluj-Napoca şi care au fost închise în luna februarie au fost redeschise, sub alte denumiri şi comercializând substanţe noi, iar potrivit Poliţiei Comunitare acestea funcţionează ilegal şi au fost amendate.

Urmărește
1031 afișări
Imaginea articolului Patru magazine cu produse etnobotanice, redeschise la Cluj sub alte denumiri

Patru magazine cu produse etnobotanice, redeschise la Cluj sub alte denumiri

Sorin Oltean, şef Serviciu Inspecţia Comercială din cadrul Poliţiei Comunitare a Primăriei Cluj-Napoca, a declarat, vineri, că aceste magazine poartă denumirea nouă de "Aroma Therapy", care a înlocuit-o pe cea de "Legal Herbs".

Potrivit acestuia, cele patru magazine au fost redeschise la începutul lunii aprilie, dar nu au acord şi orar de funcţionare emise de Primăria Cluj-Napoca, astfel că funcţionează ilegal şi au fost amendate de mai multe ori.

"Au fost şase astfel de magazine care funcţionau şi toate au fost închise după ce nu s-au mai putut vinde substanţe interzise, dar patru au fost redeschise sub nunele de «Aroma Therapy». Avem magazine pe Bulevardul Eroilor nr. 12, Piaţa Unirii nr. 18, str. Piezişă nr. 4 şi în staţia Minerva, toate aparţinând de firma SC Planto-Calm SRL din Bacău. Niciunul nu are acord şi orar de funcţionare de la Primărie, deci funcţionează ilegal. Am aplicat, până acum, câte două amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare, de la începutul lunii aprilie, de când s-au redeschis, dar nicio amendă nu a fost plătită", a spus Oltean.

El a precizat că, vineri, Poliţia Comunitară a mai dat câte o amendă de 1.500 de lei şi a dispus suspendarea activităţii acestor magazine pe o perioadă de 30 de zile.

Pe uşa magazinului "Aroma Therapy" de pe Bulevardul Eroilor nr. 12 din Cluj-Napoca apare un orar de luni până vineri, de la ora 11.00 la ora 5.00, acesta fiind deschis non-stop în week-end.

Magazinul comercializează "sare de baie aromată" marca S One Pur, cu 50 de lei plicul de 0,5 grame şi un "îngrăşământ" marca Bonzai, care costă 70 de lei plicul de 0,25 de grame.

Echipe mixte de control al Poliţiei Comunitare, Biroului de Combatere a Crimei Organizate şi Anti-Drog Cluj, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Gărzii Financiare au verificat, vineri, magazinele respective.

Potrivit unor surse din cadrul echipelor de control, produsul S One Pur se prizează, iar Bonzai se fumează, acestea făcând parte din categoria "produselor etnobotanice şi substanţelor halucinogene care nu se află pe lista substanţelor interzise de Ministerul Sănătăţii".

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Cluj, Mircea Radu, a declarat că în jur de 10-15 clienţi cumpără zilnic astfel de produse, doar de la un singur magazin.

"Am constatat că aceste produse nu erau puse la vânzare la vedere, ci se aflau într-un sertar de unde erau scoase şi date clienţilor. Vânzătorul de la magazinul de pe Bulevardul Eroilor ne-a spus că vinde pliculeţe pentru 10-15 persoane pe zi. Pentru fiecare produs a primit 100 de pliculeţe la începutul lunii aprilie", a spus Radu.

Acesta a adăugat că plicuţele au etichete corespunzătoare, traduse în limba română şi cu datele de identificare ale importatorului.

"Noi am preluat mostre şi vom efectua analize de laborator, pentru a verifica dacă ceea ce scrie pe plic este şi în realitate. Vom colabora cu cei de la Anti-Drog pentru a face o expertiză corectă", a precizat şeful CJPC Cluj.

Anca Bănoiu, inspector la Biroul Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca, a declarat că instituţia a cerut Tribunalului Comercial Cluj emiterea unei ordonanţe preşedinţiale pentru încetarea activităţii acestor magazine.

Guvernul a emis, în 10 februarie, o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice care au fost asimilate drogurilor.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute pe lista celor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară în cele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erau obligaţi să-şi licideze stocurile, conform ordonanţei de urgenţă.

Joi, Senatul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care interzice comercializarea plantelor etnobotanice, în raportul favorabil al Comisiei juridice menţionându-se că iniţiativa Guvernului este motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate şi care erau considerate "droguri legale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici