Prima pagină » Social » CSM va analiza Raportul CE şi îl va dezbate în prima şedinţă din septembrie

CSM va analiza Raportul CE şi îl va dezbate în prima şedinţă din septembrie

Direcţiile de specialitate din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vor face o analiză detaliată a conţinutului Raportului CE dat publicităţii marţi, plenul urmând să o dezbată şi să stabilească măsurile de luat pentru remedierea deficienţelor în prima şedinţă din septembrie.
CSM va analiza Raportul CE şi îl va dezbate în prima şedinţă din septembrie
Ioana Tudor
22 iul. 2010, 15:27, Social

Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a anunţat, joi, după şedinţa Consiliului, la care a participat şi şeful statului, că discuţiile, purtate cu uşile închise, au vizat conţinutul raportului Comisiei Europene (CE) dat publicităţii marţi.

„În perioada următoare, direcţiile de specialitate din CSM vor face o analiză profundă a raportului, iar în prima săptămână din septembrie, în prima şedinţă de plen, vom discuta conţinutul acestor analize pentru a stabili direcţia de urmat şi măsurile de luat pentru remedierea problemelor identificate”, a declarat Bejinaru.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, joi, o întâlnire cu membrii CSM pe tema raportului CE, care s-a desfăşurat cu uşile închise, la care au participat membrii Consiliului, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general Codruţa Kovesi.

Preşedintele Băsescu a venit la CSM după ce, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, a avut o întâlnire cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti, pentru a le prezenta punctul de vedere al României faţă de raportul Comisiei Europene privind situaţia din justiţie. Întâlnirea şefului statului cu ambasadorii din statele UE a avut loc cu uşile închise.

Comisia Europeană a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE „invită” România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.