Patru poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa lăsaţi liberi, alţi 13 rămân în arest, a decis ICCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, marţi, ca din lotul de 17 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa pentru care Curtea de Apel Bucureşti a dispus, săptămâna trecută, interdicţia de a părăsi ţara, doar patru să fie lăsaţi liberi, iar ceilalţi 13 să rămână în continuare în arest.

Urmărește
338 afișări
Imaginea articolului Patru poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa lăsaţi liberi, alţi 13 rămân în arest, a decis ICCJ

Patru poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa lăsaţi liberi, alţi 13 rămân în arest, a decis ICCJ (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 18 martie, înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara în cazul a 17 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins atunci propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive făcută de procurorii anticorupţie pentru Iordan Bălţatu, Mirel Dănuţ Cornea, Cătălin Claudiu Alistar, Vlad Grigorescu, Adrian Marius Pascal, Cătălin N. Popa, Traian Tătaru, Alin Andrei Nechita, Ioan Balahura, Radu Daniel Gîrţu, Ionuţ Rareş Forţu, Octavian Mardare, Petruţ Porumboiu, Corneliu Florea, Ciprian Nicolae Popovici, Corneliu Panaite şi Romică Petcu.

Procurorii anticorupţie au contestat această decizie, recursul fiind judecat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii instanţei supreme au decis, definitiv, ca 13 din cei 17 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa să rămână în continuare în arest.

Totodată, în cazul lui Ionuţ Rareş Forţu, Petruţ Porumboiu, Corneliu Panaite şi Romică Petcu instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara, aceştia urmând să fie eliberaţi din arest.

Procurorii anticorupţie fac cercetări în cazul a 53 de poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa, printre care şi Daniel Cristian Corban, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Albiţa, acuzaţi de luare de mită şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Dintre aceştia, în 21 februarie procurorii au reţinut 40 de persoane, alte 13 fiind lăsate libere, cu interdicţia de a părăsi ţara. Ulterior, procurorii au cerut instanţei arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor 40 de poliţişti de frontieră reţinuţi.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus atunci arestarea preventivă în cazul a 32 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa şi i-a lăsat în libertate pe ceilalţi opt reţinuţi, printre care şi Daniel Cristian Corban, Ioan Balahura, Rareş Ionuţ Forţu, Petruţ Porumboiu şi Radu Daniel Gîrţu. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care a dispus arestarea preventivă pentru şase din cei opt.

Astfel, în cazul mitei de la Vama Albiţa, din cei 53 de poliţişti de frontieră cercetaţi au fost arestaţi preventiv 38, iar 15 au fost lăsaţi liberi, cu interdicţie de a părăsi ţara.

Recent, procurorii au cerut instanţei prelungirea măsurii doar pentru 17 dintre cei 38 de poliţişti de frontieră aflaţi în arest. Ceilalţi 21 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa au fost eliberaţi din arest.

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui va schimba statutul celor 21 de poliţişti de frontieră din lotul Albiţa, cărora nu le-au mai fost prelungite mandatele de arest preventiv, astfel că nu vor mai fi suspendaţi din activitate, ci vor fi puşi la dispoziţia inspectorului şef al instituţiei. Astfel, cei 21 de poliţişti de frontieră vasluieni se vor prezenta la serviciu, unde vor primi sarcini administrative, pentru că decizia magistraţilor de a fi cercetaţi în libertate este condiţionată, printre altele, de a nu profesa ca poliţist.

"Odată cu prezentarea la serviciu, cei 21 de salariaţi vor fi puşi la dispoziţia inspectorului şef al IJPF Vaslui, urmând a primi sarcini scrise şi în mod direct cu activităţile pe care le vor presta până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile în dosarele în care sunt cercetaţi în prezent. Concret, nu vor mai executa activităţi de control şi supraveghere, nu vor mai fi dotaţi cu arme şi nu vor mai avea acces la informaţiile clasificate, indiferent de nivel. Cu alte cuvinte, vor desfăşura doar activităţi administrative şi numai în anumite zone, remuneraţia fiind pe măsură, mai ales că pierd o serie de sporuri importante, cum ar fi, de exemplu, cele de risc sau confidenţialitate", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui, Irina Mirică.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie, acuzaţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

Mita era denumită "coffee" şi era "tradiţie" la Vama Albiţa, astfel că poliţiştii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant şi dacă nu cereau, sumele primite fiind între 10 lei şi 100 de euro, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii anticorupţie notează în referat că la Vama Albiţa se respecta "tradiţia", ca şi în celelalte puncte vamale cercetate până în prezent, astfel că poliţiştii de frontieră primeau mită de la aproape fiecare trecător sau comerciant şi dacă nu o cereau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici