- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (26.06.2015, 13:18)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patru sute de militari defilează în faţa celui mai mare Tricolor ridicat vreodată în Harghita
Patru sute de militari defilează, vineri, la Miercurea Ciuc, de Ziua Drapelului Naţional, în faţa celui mai mare Tricolor ridicat vreodată în judeţul Harghita, în prezenţa premierului interimar Gabriel Oprea, a ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi a aproape trei mii de persoane.
Urmărește
397 afișări
Patru sute de militari defilează în faţa celui mai mare Tricolor ridicat vreodată în Harghita (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhivă Mediafax Foto)
Cel mai mare Tricolor din Harghita, având lungimea de şapte metri şi lăţimea de patru metri (28 de metri pătraţi), a fost adus, joi după-amiază, la ora 17:00, la Catedrala Episcopală Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc, unde a fost sfinţit de Preasfinţitul episcop Andrei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vineri, steagul a fost preluat şi transportat în pas de defilare către sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Harghita, în faţa căruia aproape trei de mii de persoane aşteptau începutul debutul ceremoniei ocazionate de Ziua Drapelului Naţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
La manifestările din Harghita sunt prezenţi premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, precum şi şefi ai Poliţiei Române şi ai Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă, dar şi alţi şefi de arme din ţară.
Manifestările de la Miercurea Ciuc, de Ziua Drapelului Naţional, au început la ora 12:00, Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul”, unitate aflată în subordinea Statului Major General, prezentând onorul.
PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat apoi o scurtă slujbă de benicuvântare a drapelului, după care toţi oficialii au îngenunchiat şi au sărutat drapelul.
În discurul său, premierul interimar Gabriel Oprea a spus că, în calitate de militar, are "un respect deosebit pentru valorile fundamentale ale statului român" şi că niciodată nu va ezita să afirme că interesul naţional "uneşte un popor şi dă forţă unei naţiuni".
"Prin cinstirea simbolurilor naţionale, menţinem vie energia noastră ca neam pentru că de aici ne tragem cu toţii puterea de a depăşi greutăţile şi de a merge mai departe. Actualul context geopolitic, provocările externe cărora România trebuie să le facă faţă, sunt tot atâtea motive pentru ca astăzi fiecare dintre noi să dovedim ataşamentul faţă de valorile naţionale. Vă îndemn să reflectaţi la simbolistica drapelului naţional, la ce reprezintă acesta, la sacrificiu şi credinţă, la trecut şi viitor şi să nu uitaţi că de fiecare dintre noi depinde cum construim acest viitor. Sărbători ca cea de astăzi ne ajută să cultivăm în propria conştiinţă respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moştenire: România", a spus Oprea.
Premierul interimar şi-a exprimat respectul pentru jertfa românilor căzuţi pentru apărarea teritoriului naţional, "aici în Transilvania şi pretutindeni în lume", pentru sacrificiul celor căzuţi la Revoluţia din 1989 pentru ca românilor să le fie redată demnitatea şi pentru toţi cei care, îmbrăcând haina militară, apără interesul naţional al românilor în ţară sau în teatrele de operaţii din lume.
"Ca român, ca om format în sistemul militar, am adânc înrădăcinată în suflet credinţa că patriotismul şi loialitatea faţă de valorile naţionale nu sunt simple vorbe, ci principii solide de viaţă. Îi apreciez în mod deosbit pe oamenii care îşi ţin cuvântul dat, pe cei care apără instituţiile fundamentale ale statului român, dincolo de interesul personal, dar mai ales pe cei care prin faptele lor garantează viitorul acestei ţări. În egală măsură, cred că numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică ne putem servi ţara, putem proteja toţi cetăţenii, arătând că suntem români adevăraţi şi cetăţeni europeni deopotrivă", a mai spus generalul Gabriel Oprea.
La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că trebuie respectate "valorile şi simbolurile naţionale, şi mai ales tricolorul".
"Tricolorul reprezintă independenţa, reprezintă suveranitatea şi unitatea poporului român. De aceea, în această zi de sărbătoare a românilor, domnul prim-ministru Gabriel Oprea şi cu mine am dorit să fim la Miercurea Ciuc şi să înălţăm pe acest catarg înalt Drapelul Naţional", a afirmat Mircea Duşa.
După rostirea discursurilor, a fost înălţat Tricolorul pe un catarg, la 22 de metri de sol, în curtea IPJ Harghita, în acordurile imnului de stat al României, intonat de o fanfară mixtă, alcătuită din instrumentişti din Bucureşti şi din judeţele Mureş şi Harghita, dar şi de către trei bărbaţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.
La ora transmiterii acestei ştiri, 400 de militari, atât de la Ministerul de Interne, cât şi de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), defilează în prezenţa a aproape trei mii de persoane, printre militari fiind prezent şi un pluton de la Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan” Cluj Napoca
Până în prezent, cel mai mare drapel românesc din Harghita era cel de la Tulgheş, de 24 de metri pătraţi, arborat anul trecut în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe