Patru tineri sunt urmăriţi penal în cazul incidentului de la Alba Iulia

Patru tineri sunt urmăriţi penal în cazul incidentului produs, sâmbătă noapte, la Alba Iulia, când aceştia au spart geamurile unor imobile, între care Institutul Teologic Romano-Catolic, şi au agresat două persoane, ancheta fiind preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Urmărește
24 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Biroul de presă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia s-a constituit un dosar penal ca urmare a incidentului din noaptea de sâmbătă spre duminică, din Alba Iulia.

Astfel, în urma cercetărilor s-a stabilit că, pe strada Păcii din municipiu, Victor Daniel Pop, Claudiu Robert Plăcintă, Mircea Iulian Gojei şi Ionuţ Bogdan Fântână au provocat, pe fondul consumului de alcool, un scandal spontan, au proferat expresii, injurii, au spart cu pietre geamurile unor imobile şi au agresat fizic părţile vătămate O.Z şi B.G.I., când acestea au încercat să îi fotografieze pentru a preda materialul Poliţiei, care a fost sesizată telefonic în timpul incidentului.

Potrivit sursei citate, ca urmare a agresiunii, părţile vătămate au necesitat, pentru vindecare, îngrijiri medicale de 11/12, respectiv 7/8 zile, prelungite ulterior, şi s-a reţinut că faptele au adus atingere liniştii publice.

Ca atare, duminică, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Victor Daniel Pop, Claudiu Robert Plăcintă şi Mircea Iulian Gojei, sub aspectul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Conform aceleiaşi surse, în cazul lui Pop şi Plăcintă, procurorii au dispus interdicţia de a părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Luni, prin ordonanţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia s-a dispus declinarea cauzei spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, întrucât din cercetări a rezultat că, în timpul incidentului spontan, au fost proferate expresii antisemite, iar competenţa de cercetare revine, conform legii, Parchetului de pe lângă Tribunal.

Ca urmare, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au extins, marţi, urmărirea penală sub aspectul infracţiunii de instigare la discriminare şi au dispus schimbarea încadrării juridice faţă de Pop, Plăcintă şi Gojei în forma calificată a ultrajului contra bunelor moravuri, respectiv tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice şi în forma calificată a infracţiunii de loviri şi alte violenţe, iar faţă de Ionuţ Bogdan Fântână s-a dispus începerea urmăririi penale pentru lovire sau alte violenţe, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, se arată în comunicat.

Tot marţi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus reţinerea pentru 24 de ore a învinuiţilor Gojei şi Fântână, iar apoi obligaţia de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Potrivit sursei citate, în cauză, se administrează probe pentru finalizarea urmăririi penale.

Ministerul ungar de Externe s-a declarat, luni, şocat de o serie de incidente antimaghiare petrecute în oraşul Alba Iulia, din România, potrivit unui comunicat citat de MTI. Ministerul a precizat că, în ultimele zile, anumite clădiri care adăpostesc instituţii religioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic şi un alt etnic maghiar au fost atacaţi brutal în Alba Iulia. Incidentele contrastează puternic cu deschiderea şi cooperarea strânsă care au caracterizat relaţiile româno-ungare în ultima perioadă, a precizat Ministerul ungar de Externe.

Ministerul de Externe a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că a cerut ambasadei de la Budapesta să obţină clarificări despre limbajul utilizat de MAE ungar în comunicatul referitor la evenimentele de la Alba Iulia, "limbaj considerat neadecvat şi contrar spiritului deschis".

"MAE a transmis instrucţiuni Ambasadei de la Budapesta în sensul obţinerii de clarificări cu privire la limbajul utilizat de partea ungară în comunicatul de presă, limbaj considerat neadecvat şi contrar spiritului deschis al dialogului politic direct dintre cele două ţări", se arată într-o serie de precizări remise, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici