Patru victime pe Valea Vaserului (Video)

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat, duminică, că, din informaţiile pe care le are până la ora actuală, pe Valea Vaserului există patru morţi, victime ale inundaţiilor, un tânăr de 14 ani fiind luat de viitură şi trei persoane fiind surprinse de o alunecare de teren.

Urmărește
496 afișări
Imaginea articolului Patru victime pe Valea Vaserului (Video)

Preşedintele CJ Maramureş: Sunt patru victime pe Valea Vaserului

Potrivit sursei citate, un adolescent de 14 ani a fost luat de viitură , iar alte trei persoane au fost surprinse de o alunecare de teren în timp ce dormeau, după ce un mal de teren a luat-o la vale din cauza ploilor abundente.

Viceprimarul din Vişeu de Sus, Oliver Barany, a declarat că alunecarea de teren i-a surprins pe cei trei, mamă tată şi copil, în casă şi că aceştia au murit.

Preşedintele CJ Maramureş, Mircea Man, a mai spus că, în prezent, pe Valea Vaserului există aproape 200 de turişti izolaţi şi că singura posibilitate de a se ajunge la ei este cu elicopterul.

"Am format o celulă de criză, încercăm să ajungem cu un elicopter să ducem acestor turişti izolaţi hrană şi medicamente. Toţi turiştii sunt în siguranţă, s-a putut comunica cu ei prin staţie", a spus Man.

 Man: Apele sunt în retragere, utilajele pot intra pentru degajarea drumurilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat, duminică la prânz, că apele sunt în retragere, astfel că utilajele vor începe să intre în zonele în care va fi posibil, pentru degajarea drumurilor, iar jandarmii au ajuns deja la turiştii blocaţi pe Valea Vaserului.

Potrivit lui Man, cele două echipe formate din pompieri, jandarmi şi medici au ajuns la primii turişti blocaţi de sâmbătă pe Valea Vaserului şi mai sunt aşteptate elicopterele trimise de la Câmpia Turzii şi de la Poliţia de Frontieră, care vor duce oamenilor medicamente şi alte produse de care ar putea avea nevoie.

Mircea Man şi-a manifestat speranţa ca turiştii blocaţi pe Valea Vaserului să înceapă să fie coborâţi.

Până deseară, sperăm să fie cât mai multe persoane coborâte", a declarat Man.

Acesta a adăugat că turişii blocaţi în Valea Vaserului au condiţii bune în cabanele în care sunt cazaţi şi a făcut un apel să nu intre în panică.

În ceea ce priveşte celelalte localităţi afectate de inundaţii, Man a afirmat că primarii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt în stare de alertă, însă în mai multe zone apele sunt în retragere, iar acolo se poate intra cu utilaje pentru degajarea drumurilor.

 

Probleme cu alimentarea cu apă sunt, potrivit sursei citate, la Sighetu Marmaţiei şi la Borşa, unde a fost ruptă conducta de alimentare.

 În casa surprinsă de alunecarea de teren se aflau opt persoane

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Petru Dican, a declarat că în casa care a fost distrusă, sâmbătă noaptea, de o alunecare de teren, pe Valea Vaserului, se aflau opt persoane, cinci dintre acestea reuşind să se salveze.

Potrivit sursei citate, casa din lemn care s-a prăbuşit, după ce a fost luată de o alunecare de teren, se afla pe un deal, pe un teren înclinat la 45 de grade, la opt kilometri de Vişeu de Sus, spre munte, într-o zonă unde casele sunt la distanţă foarte mare una de cealaltă.

"În casa aceea se aflau opt persoane, iar cinci dintre acestea au reuşit să iasă şi să se salveze, însă celelalte trei nu". Aceasta a fost singura casă afectată de alunecarea de teren", a spus Dican.

În afara celor trei persoane care au murit după ce au fost surprinse de o alunecare de teren, pe Valea Vaserului un adolescent de 14 ani a fost surprins de o viitură.

Primarul din Vişeu de Sus, Vasile Ciolpan, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că adolescentul a fost declarat dispărut. Ciolpan a spus că a fost informat de Poliţie că adolescentul mergea pe calea ferată, "de mână cu tatăl său", iar la un moment dat o viitură l-a smuls de la braţul tatălui său şi nu a mai fost găsit.

În ceea ce priveşte familia care a murit după ce casa i-a fost luată de o alunecare de teren, Vasile Ciolpan a declarat că în zona în care s-a produs incidentul mai sunt şapte sau opt gospodării, însă pe întreg dealul există circa 80.

Alunecări de teren au mai avut loc în acelaşi loc şi în urmă cu circa opt ani, când au şi fost strămutate trei familii.

Primarul nu ştie dacă sunt şi alte familii în pericol pentru că nu se poate lua legătura cu localnicii, în zonă nefiind semnal telefonic şi nici acces auto.

O echipă de intervenţie a pompierilor s-a deplasat în Valea Râului, situată în amonte de Valea Vaserului, ca să transporte cadavrele celor trei şi să ofere ajutor celor care au supravieţuit.

În plus, Ciolpan a declarat că un elicopter va ajunge în zonă cu medici şi alte echipe de intervenţie, care vor oferi ajutor celor aproape două sute de turişti blocaţi pe Valea Vaserului.

În jur de 12 localităţi au fost afectate de inundaţii în judeţul Maramureş

În jur de 12 localităţi maramureşene, cele mai multe de pe Valea Vişeului, au fost grav afectate de inundaţiile provocate de revărsarea unor râuri, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man.

Potrivit sursei citate, situaţia în zona calamitată este în continuare gravă, în condiţiile în care, la ora transmiterii acestei ştiri, începuse din nou să plouă torenţial, localităţile Leordina, Bistra, Petrova, Ruscova şi Vişeu fiind acoperite de ape.

Man a spus că atât calea ferată, cât şi un drum sunt întrerupte în dreptul localităţii Leordina, din cauza viiturilor. El a spus că, din fericire, la această oră situaţia la iazul de decantare Colbu, de la Baia Borşa, este bună.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a mai declarat că autorităţile maramureşene au pregătit pachete cu alimente şi medicamente care să fie transportate cu elicopterul la cei 192 de turişti blocaţi, de sâmbătă seară, pe Valea Vaserului, după ce Mocăniţa nu a mai putut înainta din cauza viiturilor, care au rupt calea ferată îngustă.

Circa trei mii de persoane evacuate din două sate maramureşene, unde se aşteaptă o viitură

Autorităţile maramureşene au evacuat, duminică, circa trei mii de persoane din satele Remeţi şi Tecea, deoarece pe Tisa există un risc de viitură.

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au decis evacuarea localnicilor din comuna Remeţi, cu satele aparţinătoare.

Până acum, au fost evacuaţi localnicii din satele Remeţi şi Teceu, fiind vorba de circa trei mii de persoane, ambele localităţi fiind situate pe malul râului Tisa, unde există un risc de viitură.

Subprefectul judeţului Maramureş, Ştefan Gonczi, a declarat că "dacă la Teceu se dărâmă o casă situată pe malul Tisei, şi nu 40, cum se estimează, acest lucru se va întâmpla din vina oamenilor care şi-au ridicat construcţiile în zone inundabile, fără să ţină seama de avertizări".

În zonă au mai fost inundaţii puternice în urmă cu circa opt ani, când au fost distruse zeci de case ca urmare a revărsării Tisei.

Hidrologul de serviciu Adrian Apostol a informat, duminică dimineaţă, că la ora 6.00 fuseseră depăşite cotele de pericol pe râurile Tisa (la Sighetu Marmaţiei), Vişeu, Iza, Siret şi Prut cu valori cuprinse între 30 şi 290 decentimetri, cea mai înaltă cotă de pericol depăşită ( cu aproape trei metri), fiind în zona Rădăuţi.

Totodată, este aşteptată o viitură puternică pe râul Tisa, în dreptul oraşului Sighetu Marmaţiei.

Autorităţile maramureşene încearcă să redea circulaţiei drumul către Baia Borşa

Primarul oraşului Borşa, Remus Şteţco, a declarat că autorităţile maramureşene încercau, duminică dimineaţă, să redea circulaţiei cel puţin un sens de mers al drumului către Baia Borşa, care s-a surpat sâmbătă noaptea pe o porţiune de peste o sută de metri.

Potrivit primarului, echipele de intervenţie sunt pregătite ca să ofere localnicilor ajutor şi încearcă să redea circulaţiei măcar un sens de mers.

Remus Şteţco a afirmat că în oraş nu este apă potabilă, oamenii având posibilitatea să se alimenteze cu apă doar de la izvoarele existente în zona de munte.

Potrivit primarului, multe poduri şi podeţe au fost afectate, sunt mai multe zone izolate, autorităţiel urmând să facă un bilanţ al inundaţiilor.

Drumul comunal care face legătura între Borşa şi cartierul Baia Borşa s-a surpat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe o porţiune de peste o sută de metri, circa trei mii de persoane rămânând izolate în cartier, intervenţia de refacere fiind imposibilă din cauza apelor.

Specialiştii au emis, sâmbătă noaptea, o avertizare hidrologică de cod roşu pe râul Vişeu şi de cod portocaliu pentru sectorul Valea Vişeu - Sighet, pe râul Tisa.

Potrivit hidrologului de serviciu Adrian Apostol, avertizarea de cod roşu pe Vişeu va fi valabilă până duminică, la ora 16.00, iar cea de cod portocaliu, pe Tisa, va fi valabilă pentru aceeaşi perioadă.

Vor rămâne în vigoare, în continuare, tot până duminică, la ora 16.00, avertizările hidrologice de cod roşu pentru râurile Prut, Siret şi Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici