Paza depozitului de la Ciorogârla, asigurată de militari din UM respectivă

Paza depozitului de arme care a fost spart, miercuri, la Ciorogârla era asigurată de soldaţi gradaţi voluntari, militari din cadrul unităţii militare respective, şi în niciun caz de către o firmă de pază, a comunicat joi, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al MApN.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Paza depozitului de la Ciorogârla, asigurată de militari din UM respectivă

Paza depozitului de la Ciorogârla, asigurată de militari din UM respectivă (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul de presă nu a putut preciza dacă s-au identificat arme dispărute, dar a comunicat că ancheta este în continuare în desfăşurare şi va reveni cu informaţii.

Surse militare au declarat pentru MEDIAFAX că paza depozitelor de muniţie este asigurată conform unor norme foarte stricte.

Potrivit acestor norme, dispozitivul de pază e dimensionat în raport de mărimea depozitului de muniţie şi e condus de un ofiţer.

Cât timp serviciul militar a fost obligatoriu, gărzile au fost asigurate de militari în termen din ciclurile terminale, care au fost apoi înlocuiţi cu militari angajaţi pe bază de contract, după care s-a trecut şi la externalizarea acestor servicii.

Sursele militare au declarat că serviciul de gardă la un depozit de muniţie este considerat solicitant, motiv pentru care, la 1-2 luni, militarii sunt transferaţi în alte posturi.

Gărzile sunt asigurate în trei schimburi, unul fiind în postul de pază (santinela), altul de veghe, pregătit să intervină în caz de urgenţă, iar ultimul la odihnă. Gărzile sunt de trei ore, durată care poate fi micşorată în cazul în care condiţiile meteo sunt nefavorabile.

În timpul gărzii, santinela nu are voie să părăsească postul şi trebuie să supravegheze şi să raporteze tot ce se întâmpla în aria sa. În posturi sunt instalate de obicei sisteme de alarmare, astfel încât santinela să poată anunţa rapid orice situaţie apărută.

Conform regulamentelor militare, cât este în post santinela poate primi ordine doar de la comandantul gărzii şi doar după recunoaşterea prin parolă. Orice altă persoană care încearcă să intre în zona santinelei este oprită şi reţinută (chiar dacă este vorba despre un alt superior), fiind chemat comandantul gărzii.

Santinelele au asupra lor arme cu muniţie de manevră şi pot face uz de acestea.

Citeşte şi:

Ciorogârla: Un depozit de armament a fost spart

Aproximativ 50 de arme au dispărut din depozitul de la Ciorogârla - surse (Video)

Mii de maşini verificate de Poliţie, după ce depozitul de arme din Ciorogârla a fost spart

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici