- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PDL Bucureşti: Oprescu trebuie să răspundă pentru licitaţiile trucate de la Primăria Capitalei
PDL Bucureşti îi cere primarului general Sorin Oprescu să demită conducerea Administraţiei Străzilor şi să organizeze un audit la această direcţie.
PDL Bucureşti: Oprescu trebuie să răspundă pentru licitaţiile trucate de la Primăria Capitalei (Imagine: Mihai Burlacu/Mediafax Foto)
"Informaţiile de la Consiliul Concurenţei, potrivit cărora licitaţii în valoare de 347 milioane de euro ar fi fost trucate pentru asfaltări în Capitală arată clar că, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, Primăria Generală a devenit o cloacă de corupţie. PDL Bucureşti îi cere de urgenţă primarului general să demită conducerea de la Administraţia Străzilor din funcţie şi să organizeze un audit la această direcţie. Ar fi un semn că Sorin Oprescu înţelege gravitatea acuzaţiilor şi o primă dovadă de bună-credinţă din partea sa. În caz contrar, edilul-şef îşi va demonstra încă o dată patronajul pe care îl exercită asupra mafiei din Primăria Capitalei", se arată într-un comunicat al PDL Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3,5 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot / George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot"
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
De asemenea, democrat-liberalii bucureşteni susţin că informaţiile de la Consiliul Concurenţei "mai arată (...) de ce tot ţine Sorin Oprescu la investiţii (asfaltări)". "Pentru că de acolo se fac banii. Merită punctat faptul că la toate bugetele şi rectificările bugetare din 2008 şi până acum, edilul-şef a cerut bani pentru Administraţia Străzilor, uneori chiar cu riscul de a subfinanţa servicii importante pentru Bucureşti, cum ar fi distribuţia căldurii şi transportul în comun. În această lumină, e clar că de la administraţiile din subordinea PMB se sifonează banii pentru clientela lui Oprescu", potrivit comunicatului.
Organizaţia PDL Bucureşti menţionează că a dorit iniţierea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte activitatea Administraţiei Străzilor, dar primarul general nu a pus până acum pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General această propunere.
În comunicatul PDL Bucureşti se mai arată că Alina Roman, şefa Administraţiei Străzilor, nu mai este membru de partid de mai bine de trei ani şi că ar fi "unul dintre oamenii din Primărie care au sărit în barca lui Sorin Oprescu, când acesta a devenit primar general".
Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei prin Administraţia Străzilor pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor din Bucureşti.
Consiliul a efectuat inspecţii inopinate la 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) - Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări pentru întreţinerea şi administrarea unor străzi din Bucureşti.
Cele 11 companii sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Construcţii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct Internaţional, Global Service Proiect şi Drum Concept.
Atribuirea respectivelor contracte s-a făcut prin organizarea a şase licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare. Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fără TVA (aproximativ 347 milioane euro).
"Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice" a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totodată, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO