- Home
- Social
- (14.06.2020, 13:25)
- Bogdan Nicolai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pe 14 iunie 1940, primii prizonieri ajungeau la Auschwitz. Povestea singurului om închis de bunăvoie în lagăr
Acum fix optzeci de ani, pe 14 iunie 1940, primii 728 de prizonieri au ajuns la Auschwitz. Închisoarea a fost destinată iniţial luptătorilor din rezistenţa poloneză, dar din 1942 a jucat un rol central în genocidul nazist asupra evreilor. Trei sferturi din cei 728 de polonezi care au fost mutaţi primii la Auschwitz erau bărbaţi cu vârsta sub 30 de ani, în mare parte intelectuali şi studenţi. Funcţionarii şi gardienii lagărului au fost 30 de criminali germani pe care SS-ul i-a adus la Auschwitz din lagărul de concentrare din Sachsenhausen.
Urmărește
1826 afișări
Acum 80 de ani, primii prizonieri ajungeau la Auschwitz
După ce trupele germane au invadat Polonia la 1 septembrie 1939, regimul nazist a încorporat regiunile de vest ale Poloniei în al treilea Reich. Până în iulie 1940, ocupanţii au ucis 50.000 de polonezi şi au deportat acelaşi număr în lagărele de concentrare ca parte a „Intelligenzaktion”, o operaţiune genocidă care viza în mare parte intelectualii.
Între 1940 şi 1945, 140.000 de polonezi au fost transportaţi în lagăr, iar jumătate dintre ei nu au supravieţuit. "Polonia trebuia să dispară complet ca stat. Populaţia urma să fie stultificată şi să îi servească pe germani, ca sclavi", spune istoricul german Jochen Böhler de la Universitatea Jena.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Distrugerea elitelor care au organizat rezistenţa a fost o parte importantă a acestui plan. "În mod incredibil, rezistenţa poloneză a înfiinţat un stat subteran care nu avea doar şcoli şi universităţi, ci chiar propria armată. Acest lucru este fără precedent în istoria europeană", a mai spus Böhler pentru DW.
Încă din 1940, Witold Pilecki, un ofiţer în armata poloneză, le-a furnizat Aliaţilor rapoarte de la Auschwitz. Pentru asta, s-a dus voluntar la Auschwitz, ca prizonier. El este singura persoană despre care se ştie că a făcut acest lucru. El spera că Aliaţii vor reuşi să introducă arme în lagăr, dar rapoartele sale nu au primit niciun răspuns. A scăpat din lagăr în aprilie 1943, după aproape 2 ani şi jumătate de închisoare.
Pilecki a luptat mai târziu în Răscoala de la Varşovia, din august până în octombrie 1944. El a rămas fidel guvernului polonez aflat în exil după ce comuniştii au preluat Polonia. În 1947, a fost arestat de poliţia secretă pentru că a lucrat pentru „imperialismul străin”. Pilecki a fost executat în urma un proces de faţadă, în 1948.
Muzeul memorial Auschwitz-Birkenau vrea să păstreze vii amintirile din acea perioadă, iar lista cu numele persoanelor aflate în primul transport a fost actualizată. Dintre cei 728 de prizonieri, 325 au supravieţuit lagărului, 292 au murit acolo, în timp ce soarta celorlalţi 111 nu este cunoscută.
Poveştile personale ale fiecărui om închis sunt reconstruite meticulos folosind puţinele documente şi fotografii care există. Acestea au fost furnizate în mare parte de rudele victimelor, deoarece SS-ul a distrus majoritatea documentelor din lagăr.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe