- Home
- Social
- (31.12.2020, 07:22)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pe 7 ianuarie 1990 a fost semnat decretul care anunţa abolirea pedepsei cu moartea în România
- Pe 31 decembrie 1989, Ion Iliescu anunţa abolirea pedepsei cu moartea în România.
- Cristina Păiuşan Nuică, istoric: Momentul ales - ultima zi a anului 1989 şi momentul în care Revoluţia câştigase şi se trecea la o altă etapă din istoria României - a fost un moment simbolic.
- Constantin Udrea spune că dictatura de dinainte de 1989 încerca să-şi pună amprenta inclusiv asupra justiţiei. Iar un rol important îl aveau procurorii.
Urmărește
823 afișări
Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Stimaţi cetăţeni ai României, ne apropiem de sfârşitul unui an care, pentru ţara noastră, a marcat un moment de cotitură istorică.
Aşa şi-a început Ion Iliescu discursul susţinut pe 31 decembrie 1989.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Înainte de Anul Nou, România se pregătea de viaţa de după Revoluţie. Tot atunci, Ion Iliescu anunţa abolirea pedepsei cu moartea în România. Decretul a intrat în vigoare pe 7 ianuarie.
România a avut un du-te-vino în privinţa pedepsei cu moartea: a fost abolită, apoi reintrodusă de mai multe ori în decursul istoriei noastre. Însă, din 1969 şi până în 1989, când s-a renunţat definitiv la sentinţă, 367 de persoane au fost executate, dacă includem şi cuplul Ceauşescu.
Cristina Păiuşan Nuică, istoric: Momentul ales - ultima zi a anului 1989 şi momentul în care Revoluţia câştigase şi se trecea la o altă etapă din istoria României - a fost un moment simbolic. Trebuia început anul nou, 1990, lăsând în urmă vechile păcate, unul dintre aceste păcate fiind tocmai pedeapsa cu moartea.
Istoricul spune că e important să ne amintim acele momente, mai ales pentru că, în urmă cu câteva zile de la acel discurs, au murit oameni la Revoluţie.
Cristina Păiuşan Nuică, istoric: Sunt peste 1.100 de oameni care au murit în acele zile. Unii foarte tineri, chiar copii. Alţii au ieşit şi au avut curajul de a fi acolo, în stradă. A fost acel curaj care le-a adus moartea şi nouă libertatea pe care probabil că noi, acum, după 31 de ani nu o mai înţelegem aşa cum ea a fost înţeleasă în acele zile.
Pedeapsa cu moartea era pronunţată pentru fapte deosebit de grave, atentate, infracţiuni contra păcii şi umanităţii, dar şi atentat la siguranţa statului, infracţiunile economice sau trădarea. Cum se aplicau execuţiile în România îţi spune Constantin Udrea, fost judecător militar.
Constantin Udrea, fost judecător militar: Persoanele condamnate la moarte erau executate prin împuşcare. Aceasta era modalitatea. Împuşcarea avea loc în locurile de detenţie, de regulă, în condiţii anume pregătite, amenajate. Legea prevedea expres: executare prin împuşcare. Riscul luării, suprimării vieţii unei persoane nevinovate este foarte mare dacă pedeapsa ar rămâne. Este, totuşi, o măsură barbară, suprimarea vieţii unei persoane este o măsură barbară. Nici măcar biserica nu este de acord cu ea.
Constantin Udrea spune că dictatura de dinainte de 1989 încerca să-şi pună amprenta inclusiv asupra justiţiei. Iar un rol important îl aveau procurorii.
Constantin Udrea, fost judecător militar: Toate anchetele secrete sunt pretabile la abuzuri. Inclusiv în prezent, când se doreşte infăptuirea corectă a justiţiei, ancheta trebuie să fie transparentă. Pe vremea respectivă, în cauzele de acest gen, ancheta era netransparentă, fie că era făcută de procurorii militari, fie de ceilalţi procurori. Pot să spun cu certitudine că atunci când se dorea ceva, se realiza. Au fost abuzuri, negreşit, care erau o consecinţă a trăsăturii statului nostru, care era o dictatură.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe