PE adoptă o Directivă privind facilitarea schimbului de date despre şoferii ce încalcă regulile

Şoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă, după ce Parlamentul European a adoptat, miercuri, o Directivă privind facilitarea schimbului transfrontalier de date privind încălcarea normelor de circulaţie.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului PE adoptă o Directivă privind facilitarea schimbului de date despre şoferii ce încalcă regulile

PE adoptă o Directivă privind facilitarea schimbului de date despre şoferii ce încalcă regulile (Imagine: Shutterstock)

Parlamentul European a adoptat, miercuri, propunerea de Directivă de facilitare a schimbului transfrontalier de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, prin care se actualizează regulile referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracţiunile rutiere. În urma adoptării acestei Directive, şoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru UE nu vor mai putea scăpa de amendă, se arată într-un comunicat al PE.

Regulile se vor aplica şi în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, în următorii doi ani.

"Pentru a atinge obiectivul UE de a diminua cu până la jumătate decesele pe şosele, avem nevoie de instrumente mai eficiente de siguranţă rutieră, cum ar fi această directivă care combate impunitatea. Desigur că cetăţenii nu vor fi încântaţi să primească o notificare privind o infracţiune rutieră, dar trebuie să aprecieze că toată lumea va fi tratată egal în UE, indiferent unde este înregistrată maşina", a declarat raportorul spaniol Inés Ayala Sender (S&D).

"Directiva s-a dovedit deja un pas foarte eficient înainte pentru a combate impunitatea pe şoselele din UE. Şoferii străini vor fi mai atenţi acum, ştiind că pot primi notificări privind orice infracţiune rutieră pe care o comit în străinătate", a adăugat ea.

Modificările aprobate de Parlamentul European asigură o nouă bază legală (siguranţa rutieră) pentru regulile privind schimbul de date, conform deciziei Curţii Europene de Justiţie din 6 mai 2014, care a stabilit că anterioara bază legală (cooperarea poliţiei) nu era corectă.

Directiva anterioară nu se aplica în Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, dar schimbarea bazei legale le obligă să transpună noua directivă în legislaţiile lor naţionale în termen de doi ani de la intrarea ei în vigoare.

Regulile privind schimbul transfrontalier de date guvernează modul în are statele membre UE schimbă între ele informaţii din registrele auto naţionale pentru a găsi şoferii pasibili de amenzi pentru mai multe infracţiuni transfrontaliere: depăşirea vitezei, lipsa centurii de siguranţă, trecerea pe roşu, condusul sub influenţa alcoolului, condusul sub influenţa drogurilor, motociclişti care nu poartă cască de protecţie, folosirea unei benzi interzise şi utilizarea ilegală la volan a telefonului mobil sau a oricărui alt aparat de comunicare.

Acordul are nevoie de aprobarea formală a Consiliului de Miniştri. Regulile prezente rămân în vigoare până la 6 mai 2015, pentru a permite modificarea bazei legale înainte ca noua directivă să intre în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici