PE cere egalitate între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, un raport privind aplicarea Directivei pentru Egalitate Rasială din 2000, privind egalitatea de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică.

Urmărește
2 afișări

Raportul a fost adoptat cu 500 voturi "pentru", 46 "împotrivă" şi 24 de abţineri. "Deputaţii consideră că încă mai trebuie întreprinse eforturi pentru aplicarea completă a directivei, în special în ce priveşte sarcina probei în cazurile de discriminare rasială sau sensibilizarea opiniei publice", potrivit unui comunicat remis, joi, de Biroul de Presă al PE.

Directiva 43/2000/CCE, denumită Directiva pentru Egalitate Rasială, ar fi trebuit aplicată în toate Statele Membre până la 19 iulie 2003. La vremea respectivă, directiva a fost într-un fel "revoluţionară", deoarece nu limita protecţia faţă de discriminare doar pentru zona locurilor de muncă, ci făcea referire şi la securitatea socială, educaţie şi acces la locuinţe.

Un proiect de raport realizat de Kathalijne Buitenweg, din partea Comisiei pentru Libertăţi Civile, face referire la impactul real al directivei.

Nu toate statele membre au aplicat prevederile în legislaţia lor naţională. "Nu multe cazuri sunt aduse în faţa instanţei, situaţie care, în opinia raportorului, se întâmplă din cauza duratei şi a complexităţii procedurilor. Este foarte dificil să se poată dovedi un caz de discriminare, iar în unele State Membre, regulile directivei privind sarcina probei n-au fost aplicate corect", potrivit comunicatului.

Colectarea de date este esenţială în lupta împotriva discriminării, iar datele statistice defalcate pe etnii pot avea un rol esenţial în demonstrarea discriminării indirecte. Cu toate acestea, colectarea de date continuă să ridice semne de întrebare şi să provoace temeri în multe state membre, în opinia reprezentanţilor PE.

"Comisia subliniază că ar trebui asigurate garanţii suplimentare în ceea ce priveşte datele, dat fiind că în justiţie sau afaceri interne, ele ar putea fi folosite în cu totul alte scopuri. Astfel de date, însă (de exemplu statisticile privind crimele cu tentă rasistă sau locurile de muncă), constituie un instrument util pentru combaterea discriminării", conform sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici