În 21 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea din arest preventiv a lui Vasile Fierbântu, zis "Sile Pietroi", şi a lui Gică Pârvulescu, zis "Gică Boxeru", cercetaţi pentru infracţiuni cu violenţă.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată că rolul instanelor de judecată este apărarea ordinii de drept, iar în cazurile în care decid asupra arestării preventive a unei persoane, să verifice respectarea drepturilor omului şi a dreptului la un proces echitabil.
Judecătorii mai explică în motivare că dacă ar admite prelungirea arestării preventive a lui Sile Pietroi, sau a oricărei alte persoane, fără să existe probe noi, nu şi-ar îndeplini menirea.
"În felul acesta, instanţele se dezic de menirea lor, iar organele de urmărire penală, cărora le incumbă şi lor obligaţia celerităţii instrumentării cauzei, în lipsa fermităţii sancţionării nerespectării normelor legale, sub acoperirea autorităţii judecătoreşti, tind să desconsidere voinţa legiuitorului de a se respecta cumulativ criteriile ce converg spre măsuri justificate, severe, când ordinea de drept se cere a fi apărată", arată instanţa.
De asemenea, judecătorii arată că decizia lor a avut la bază "piesele dosarului", şi nu o analiză generică.
Instanţa a apreciat că în cinci luni cât a fost arestat preventiv Sile Pietroi "se putea efectua administrarea tuturor probelor invocate de parchet în referat fără ca inculpaţii să aibă vreo culpă în modul şi timpul de administrare a acestora".
Pe de altă parte, magistraţii au respins solicitarea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventivă deoarece probatoriul ar fi trebuit finalizat, iar alte procedurile ale anchetei "sunt realizate de procurorul care a instrumentat cauza, fiind greu de crezut că acesta ar putea fi împiedicat sau influenţat în elaborarea acestora" prin judecarea celor acuzaţi în libertate.
În final, judecătorii îşi mai argumentează decizia prin respectarea drepturilor omului şi a prezumţiei de nevinovăţie.
"Se reţine că măsura luată de prima instanţă de obligare a inculpaţilor de a nu părăsi municipiul Bucureşti a fost dispusă în mod legal şi temeinic pentru buna desfăşurare a procesului penal", mai precizează magistraţii.
Instanţa a confirmat decizia Tribunalului Bucureşti din 20 noiembrie, care a respins cererea procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare preventivă în cazul celor doi. În schimb, instanţa a dispus interdicţia de a părăsi Capitala pentru 30 de zile.
Citeşte şi:
Membrii unei grupări din Capitală căutaţi pentru infracţiuni, ridicaţi în urma unor descinderi
Alţi doi membri ai grupării lui Pietroi care au primit mandat s-au predat