PE: Statele membre, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu minimum 80% până în 2019

Statele UE vor fi obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic obişnuite - care sunt cele mai poluante - cu cel puţin 80% până în 2019, conform unor propuneri legislative adoptate miercuri de Parlamentul European (PE).

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului PE: Statele membre, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu minimum 80% până în 2019

PE: Statele membre, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu minimum 80% până în 2019 (Imagine: Marius Ionut/Mediafax Foto)

Pentru a atinge acest obiectiv, deputaţii europeni recomandă utilizarea taxelor, a restricţiilor pe piaţă sau chiar a măsurilor de interzicere, se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de PE.

Ţintele de reducere a utilizării pungilor de plastic sunt cu 50% până în 2017 şi cu 80% până în 2019.

"Deputaţii au votat astăzi (miercuri - n.r.) pentru a întări în mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite să reducă utilizarea pungilor de plastic şi transformarea lor în deşeuri, mai ales pentru a include ţinte obligatorii de reducere la nivel european, precum şi pentru a include cerinţa ca pungile de plastic să nu fie distribuite gratuit. Aşa cum s-a demonstrat în unele state, reducerea semnificativă a consumului de pungi de plastic este realizabilă printr-o politică coerentă. Eliminarea graduală de pe piaţă a acestor pungi este o soluţie la îndemână la problema deşeurilor de plastic răspândite în mediu", a spus raportorul Margrete Auken, al cărei raport a fost aprobat cu 539 voturi pentru, 51 împotrivă şi 72 abţineri.

Pungile de plastic utilizate pentru a împacheta alimentele de tip fructe, legume şi dulciuri ar trebui astfel înlocuite, până în 2019, cu pungi din hârtie reciclată sau biodegradabile şi cu pungi care ar putea deveni compost. Cerinţele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, mai spun deputaţii europeni.

Deşeurile din pungi de plastic reprezintă o mare problemă de mediu, întrucât poluează mai ales cursurile de apă şi eco-sistemele acvatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici