Pe urmele lui Sinwar, liderul Hamas: Israelul îl vânează, dar el dictează regulile

Urmărit de o haită de spioni, numărul 1 al grupării teroriste ar fi pus o condiţie în negocieri, anume ca viaţa lui să fie salvată, în timp ce Israelul deţine o unitate specială pregătită pentru a elimina liderii inamici prin orice mijloace.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Pe urmele lui Sinwar, liderul Hamas: Israelul îl vânează, dar el dictează regulile

Yahya Sinwar, şeful Hamas, este urmărit de o „hată” de spioni de care a reuşit mereu să scape. Este vânat, dar el este cel care dictează condiţiile.

Potrivit unor surse Hamas, ar fi inclus în negociere cererea de a nu fi lichidat. Este una dintre multele ştiri pentru care nimeni nu poate pune mâna în foc şi care povestesc despre o vânătoare istovitoare reluată după asaltul gherilelor.

Iată cum ar fi decurs urmărirea:

Octombrie 2023. Israelienii creează unitatea specială de forţă comună Nili, însărcinată cu găsirea şi eliminarea liderilor inamici. Pate folosi orice mijloace, de la otravă la rachete. Există o recompensă de 400.000 de dolari pentru lider, 300.000 pentru fratele său Mohammed, o figură-cheie în Brigăzile al Qassam.

Noiembrie. O femeie ostatică spune, după eliberare, că l-a văzut pe temutul Sinwar într-un tunel, venise să verifice starea prizonierilor.

Decembrie. Israelienii desfăşoară câteva operaţiuni în Khan Younis, sunt intervenţii declanşate de rapoarte despre care se crede că sunt precise. Informatorii au sugerat că palestinianul părăsise de mult zona centrală pentru a se ascunde acolo unde s-a născut. Raidurile, însă, nu au succes.

Ianuarie 2024. SUA, care împreună cu britanicii au desfăşurat drone şi avioane de recunoaştere, oferă un grup operativ pentru a colecta date despre ostatici şi cei mai importanţi oficiali. Mişcare tehnică cu semnificaţie politică: Casa Albă speră că Netanyahu va încetini atacurile, reducând astfel victimele civile şi baia de sânge.

Februarie. Armata israeliană a lansat un videoclip, datând din 10 octombrie. Îl arată pe Sinwar, soţia şi copiii lui într-o galerie. Cu ei, şi Mohammed. „El are întotdeauna o lună de avans”, vor recunoaşte americanii. Câteva săptămâni mai târziu, s-a răspândit vestea despre presupusa boală a lui Yahya. Şi imediat după aceea revin zvonurile – probabil răspândite cu talent – ​​despre o evadare în străinătate, poate pentru tratament. În realitate, el continuă să guverneze dintr-un centru de comandă/control („camera 6”), dictând instrucţiuni liderilor diasporei. 

Martie. Numărul 2 al Brigăziilor al Qassam, Marwan Issa, a murit. Între timp, inginerii armatei încearcă totul pentru a scoate tunelurile din acţiune şi a lansa planul Atlantis, adică inundarea cu apă din mare. Ulterior s-a descoperit că nici această contramăsură nu a funcţionat.

Mai. Serviciile clarifică: fugarul este încă în Khan Younism şi nu în Rafah. 

Iunie/iulie. Potrivit ziarelor arabe, doar două-trei persoane ştiu unde se ascunde Sinwar, susţin că acesta ar folosi mesagerii şi, în unele ocazii, ar folosi o linie telefonică protejată, o reţea erconstruită pe o reţea din 2009. 

August. Mişcările liderului – spun ei – s-au redus pe măsură ce ciocanul israelian l-a pătruns. În câteva săptămâni, personalităţi importante au fost ucise, printre care Rafah Salamah şi Ruhi Mushtaha, un locotenent care a împărţit detenţia în statul evreiesc cu Yahya şi a fost eliberat în 2011 în schimbul soldatului Shalit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici