Video Pe Valea Prahovei turiştii pot schia doar pe pârtiile de mare altitudine

Pârtiile Kalinderu din Buşteni şi Sorica din Azuga sunt închise, în acest weekend, schiorilor, turiştii aflaţi pe Valea Prahovei putând schia doar pe pârtiile Valea Dorului din Sinaia şi Cazacu din Azuga, pârtii situate la mare altitudine, dar şi în partea superioară a pârtiei Clăbucet din Predeal.

Urmărește
3 afișări

Potrivit lui Mihai Dobre, şef de instalaţie de pe pârtia Kalinderu din Buşteni, situată la 1 000 de metri altitudine, stratul de zăpadă de pe această pârtie măsura, sâmbătă, 10 centimetri, ceea ce făcea imposibilă practicarea schiului.

Acesta este motivul pentru care administratorii pârtiei au decis să nu pornească instalaţia de transport pe cablu, turiştii având acces doar în zona de la baza pârtiei şi doar cu săniile. Sursa citată a precizat că, din cauza temperaturilor ridicate administraţia pârtiei nu poate porni tunurile pentru zăpadă artificială, întrucât aceasta s-ar topi. „Este nevoie de o temperatură de minus cinci grade Celsius pentru a porni tunurile de zăpadă, dar în acest moment temperaturile sunt cu plus” a afirmat Mihai Dobre.

Turiştii care vor să schieze pot face acest lucru pe pârtiile de mare altitudine de pe Valea Prahovei. Claudiu Vasilescu, de la Salvamont Buşteni, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt condiţii foarte bune pentru schi pe pârtia Valea Dorului din Sinaia şi că se schiază în condiţii „acceptabile” pe pârtia Cazacu din Azuga şi pe partea superioară a pârtiei Clăbucet din Predeal.

Pârtia Sorica din Azuga este de asemenea inaccesibilă schiorilor, întrucât instalaţia de transport pe cablu a fost demontată, telescaunul urmând a fi înlocuit cu o telegondolă care va parcurge drumul de la baza pârtiei până în partea superioară a acesteia într-un timp de trei ori mai scurt.

Primarul staţiunii Azuga, Adrian Purcaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că telegondola, care va fi inaugurată între 15 şi 20 decembrie, va avea ca punct de plecare baza pârtiei Sorica şi va urca până la altitudinea de 1 530 de metri, va parcurge un traseu cu o lungime de 1 800 de metri şi va urca la o diferenţă de altitudine de 550 de metri. Capacitatea de transport a telegondolei va fi de 2 000 de persoane pe oră, telegondola cuprinzând 49 de gondole, fiecare având o capacitate de 8 persoane.

Potrivit sursei citate, cabinele telegondolei, care vor urca cu o viteză de 6 metri pe secundă, vor parcurge traseul de la baza pârtiei până la cota 1530 în 5 minute, în condiţiile în care vechea instalaţie de transport parcurgea acelaşi traseu în 17 minute. Investiţia pentru construirea telegondolei de la Azuga este privată şi valoarea acesteia este de 5 milioane de euro, telegondola urmând a deservi întregul domeniu schiabil al staţiunii Azuga, care cuprinde pârtiile Sorica, Sorica Sud, Cazacu şi La Stână, ce se întind pe o lungime totală de 7 kilometri.

Telegondola din Azuga nu este singura investiţie de acest gen la care se lucrează în staţiunile de pe Valea Prahovei.

Şi la Sinaia se construieşte o telegondolă, investiţia fiind însă făcută din bani publici, o parte din fonduri fiind alocată de către Guvern, restul provenind dintr-un contract de leasing încheiat de administraţia locală. Autorităţile din Sinaia şi-au propus să inaugureze telegondola pe data de 15 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici