Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care sparg conturile de socializare. Sfaturi pentru protejarea datelor

  • Legislaţia în vigoare stabileşte pedepse pentru persoanele ce sparg conturile altor persoane în social media.
  • Deschiderea unui cont de socializare cu datele altei persoane poate fi, de asemenea, infracţiune.
  • Decizie ICCJ: Dacă-ţi faci cont pe o reţea de socializare cu datele altei persoane, poţi risca o pedeapsă penală.
  • 3,8 miliarde de persoane sunt active în social media, la nivel mondial.
Urmărește
2202 afișări
Imaginea articolului Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care sparg conturile de socializare. Sfaturi pentru protejarea datelor

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care sparg conturile de socializare. Sfaturi pentru protejarea datelor

Majoritatea oamenilor îşi petrec mult timp pe reţelele de socializare, iar activitatea în mediul online s-a accentuat de la startul pandemiei. 

În acelaşi timp însă, cresc şi riscurile la care se expun. Sunt tot mai multe persoane care încearcă să facă rău şi să acceseze, ilegal, datele altor persoane. 
 
Partea bună e că astfel de fapte sunt sancţionate de legea penală, având tot mai multe pedepse dictate şi în România.
 
O persoană care încearcă să spargă un astfel de cont riscă o pedeapsă cu închisoarea, de la doi la şapte ani. Pentru infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută şi pedepsită de Codul penal.
 
Instanţele din România, au pronunţat, în ultimii ani, tot mai multe astfel de sentinţe pentru cei care au spart conturile altor persoane. Spre exemplu, un bărbat a primit doi ani de închisoare cu executare pentru că a spart contul de Facebook al fostei iubite, iar un altul a primit trei ani şi opt luni de închisoare pentru că i-a creat partenerei un profil fals, unde a urcat mai multe poze intime cu aceasta.
 
În februarie, instanţa supremă a dat o decizie prin care a clarificat aceste aspecte. Cine face un cont de socializare cu datele altei persoane poate răspunde penal, atât timp cât nu are acordul celeilalte persoane. 
 
Răzvan Mureşan, manager la Bitdefender, oferă câteva sfaturi utile.
În primul rând, utilizatorii trebuie să evite să aibă o parolă unică, aceeaşi pentru toate conturile, cum mulţi obişnuiesc. E recomandată o parolă complexă de cel puţin zece caractere, care să conţină litere mari, mici, cifre şi caractere speciale. Poate fi o propoziţie mai repede decât un cuvânt, în care să se folosească @ în loc de ”a” şi altele asemănătoare. 
 
De asemenea, utilizatorii trebuie să fie foarte atenţi la mailurile primite. Resetarea parolelor trebuie să se facă direct din contul de Facebook sau Instagram, nu dintr-un link dubios venit de pe o adresă de mail la fel de dubioasă. Multe persaoane cad în capcană şi îşi dau userul/parola către atacator, cel care fraudează.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici