Pedeapsa cu moartea. Date alarmante oferite de Amnesty International: 883 de execuţii în 2022, cel mai mare număr din ultimii 5 ani

  • În doar un an, numărul persoanelor executate s-a dublat faţă de 2021.
  • Execuţii au avut loc în 20 de ţări (nu există date din China, Coreea de Nord şi Vietnam).
  • 81 de execuţii au avut loc în Arabia Saudită într-o singură zi.
Urmărește
589 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa cu moartea. Date alarmante oferite de Amnesty International: 883 de execuţii în 2022, cel mai mare număr din ultimii 5 ani

Pedeapsa cu moartea. Date alarmante oferite de Amnesty International: 883 de execuţii în 2022, cel mai mare număr din ultimii 5 ani

Datele privind pedeapsa cu moartea sunt alarmante: execuţiile înregistrate cresc vertiginos, iar cifrele sunt cele mai mari din ultimii 5 ani. Cel mai mare număr de execuţii judiciare înregistrate la nivel global din 2017 a fost efectuat în 2022, cu 81 de persoane executate într-o singură zi în Arabia Saudită. În 20 dintre ţările în care au fost efectuate execuţii, dar există şi unele progrese: 6 ţări au abolit total sau parţial pedeapsa cu moartea.

Execuţiile înregistrate în 2022 au atins cea mai mare cifră din ultimii cinci ani, a declarat organizaţia Amnesty International, în timp ce şi-a publicat revizuirea anuală a pedepsei cu moartea.

Un total de 883 de persoane au fost executate în 20 de ţări, marcând o creştere de 53% faţă de 2021. Această creştere a execuţiilor, care nu include miile de cazuri despre care se crede că ar fi fost efectuate în China anul trecut, este condusă de ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde cifrele înregistrate au crescut de la 520 în 2021 la 825 în 2022.

„Ţările din Orientul Mijlociu şi regiunea Africii de Nord au încălcat legea internaţională, intensificând execuţiile în 2022, dezvăluind o nerespectare crudă faţă de viaţa umană. Numărul persoanelor lipsite de viaţă a crescut în regiune. Arabia Saudită a executat 81 de persoane într-o singură zi. Mai recent, într-o încercare disperată de a pune capăt revoltei populare, Iranul a executat oameni pur şi simplu pentru că şi-au exercitat dreptul de a protesta”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

90% din execuţiile cunoscute din lume în afara Chinei au fost efectuate de doar trei ţări din regiune. Execuţiile înregistrate în Iran au crescut de la 314 în 2021 la 576 în 2022. Cifrele s-au triplat în Arabia Saudită: de la 65 în 2021 la 196 în 2022 (cel mai mare înregistrat de Amnesty în ultimii 30 de ani), în timp ce Egiptul a executat 24 de persoane.

Calculul nu include execuţiile din China, Coreea de Nord şi Vietnam, ţări cunoscute pentru utilizarea pe scară largă a pedepsei cu moartea, ceea ce înseamnă că adevărata cifră globală este mult mai mare.

Cinci ţări au reluat execuţiile

Execuţiile au fost reluate în 2022 în cinci ţări - Afganistan, Kuweit, Myanmar, Statul Palestina şi Singapore, în timp ce s-a înregistrat o creştere a execuţiilor şi pentru Iran (de la 314 la 576), Arabia Saudită (de la 65 la 196) şi Statele Unite (de la 11 la 18).

Numărul înregistrat de persoane ucise de guvern pentru infracţiuni legate de droguri sa dublat în 2022 faţă de 2021. Execuţiile legate de droguri încalcă legea internaţională a drepturilor omului, care prevede că execuţiile ar trebui să fie efectuate numai pentru „cele mai grave” înseamnă infracţiuni, care implică omucidere intenţionată.

Aceste execuţii au fost înregistrate în China, Arabia Saudită (57), Iran (255) şi Singapore (11) şi au reprezentat 37% din totalul execuţiilor înregistrate la nivel global de organizaţie. Execuţiile pentru infracţiuni legate de droguri ar fi avut loc în Vietnam, dar aceste cifre rămân secrete de stat.

În timp ce execuţiile au crescut, numărul total de pedepse cu moartea înregistrate a rămas în mare parte neschimbat, scăzând uşor de la 2.052 în 2021 la 2.016 în 2022.

O licărire de speranţă

În acest scenariu dramatic, un singur fapt pozitiv este că 6 ţări au abolit pedeapsa cu moartea în totalitate sau în parte. Kazahstan, Papua Noua Guinee, Sierra Leone şi Republica Centrafricană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate crimele, în timp ce Guineea Ecuatorială şi Zambia a abolit pedeapsa cu moartea numai pentru infracţiunile obişnuite.

În decembrie 2022, 112 ţări au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate crimele şi nouă ţări au abolit-o doar pentru infracţiunile obişnuite.

Elanul pozitiv a continuat, deoarece Liberia şi Ghana au luat măsuri legislative pentru abolirea pedepsei cu moartea, în timp ce autorităţile din Sri Lanka şi Maldive au declarat că nu vor recurge la executarea pedepsei cu moartea. De asemenea, în parlamentul malaezian au fost introduse proiecte de lege pentru abolirea pedepsei cu moartea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici