Pedepsele fraţilor Nuţu şi Sile Cămătaru, reduse cu şapte şi, respectiv, doi ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti a redus pedepsele aplicate majorităţii inculpaţilor din clanul Cămătaru, condamnarea lui Ion Balint fiind redusă de la 13 la şase ani de detenţie, iar cea a lui Vasile Balint, de la 15 la 13 ani de închisoare, decizia putând fi atacată cu recurs.

Urmărește
564 afișări
Imaginea articolului Pedepsele fraţilor Nuţu şi Sile Cămătaru, reduse cu şapte şi, respectiv, doi ani de închisoare

Pedepsele fraţilor Nuţu şi Sile Cămătaru, reduse cu şapte şi, respectiv, doi ani de închisoare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a făcut publică, luni, minuta deciziei prin care a admis apelurile mai multor inculpaţi din dosarul privind săvârşirea de fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane, în care fraţii Vasile şi Ion Balint au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la pedepse de 15 şi, respectiv, 13 ani de închisoare.

Inculpaţii ale căror apeluri au fost admise sunt Ion "Nuţu" Balint, Vasile "Sile" Balint, Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurenţiu Roman, Laurenţiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuţ Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ştefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuţ Teodoru Baboi, Cristian robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu "Fluturică" Dudiţă, Sile Stan şi Angela Stoica.

Astfel, după rejudecare, Curtea de Apel Bucureşti a redus pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de "iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup", săvârşită de Ion Balint, de la 13 la şase ani de închisoare. În cazul acestuia, instanţa a dedus durata de pedeapsă executată, respectiv de la 12 iulie 2004 la 9 iunie 2010, respectiv cinci ani şi 11 luni.

În cazul lui Vasile "Sile" Balint, Curtea de Apel Bucureşti a redus cu doi ani pedeapsa de 15 ani de închisoare şi de la patru la doi ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.

Faţă de Silviu "Fluturică" Dudiţă, unul dintre locotenenţii clanului Cămătaru, instanţa a redus pedeapsa aplicată, pentru "iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup", faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1,3 din Legea 39/2003, de la şapte ani la şase ani de închisoare.

În acest caz instanţa a făcut aplicarea articolului 9 alineatul 2 din aceeaşi lege, care prevede că "persoana care a săvîrşit una dintre faptele prevazute la art. 7 alin. (1) sau (3) şi care, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege". Ca efect al contopirii pedepselor acesta va executa pedeapsa de 12 ani de închisoare.

Pedeapsa inculpatului Cristian Gheorghe a fost redusă de la opt la şapte ani de închisoare, a lui Laurenţiu Roman de la patru la trei ani de închisoare.

În cazul inculpatului Laurenţiu Cosma, în temeiul articolelor 33 şi 34 CP, care prevăd concursul de infracţiuni şi pedeapsa principală într-un astfel de caz, judecătorii i-au aplicat acestuia pedeapsa cea mai grea, de şapte ani şi şase luni de închisoare.

În cazul lui Costel Urzică judecătorii Curţii au înlăturat sporul de un an închisoare aplicat, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare.

Pentru Iulian Bocu instanţa a redus pedeapsa aplicată de Tribunal de la şapte la patru ani de închisoare, reţinând circumstanţe atenuante şi efectele acestora.

În privinţa mamei fraţilor Balint, Smaranda Stoica, Curtea a înlăturat dispoziţia de anulare a mandatului de executare a pedepsei precum şi dispoziţia de emitere unui nou mandat de executare pentru pedeapsa rezultantă aplicată prin sentinţă.

În cazul lui Dănuţ Ion instanţa a redus pedeapsa de la patru ani şi şase luni de închisoare la trei ani şi şase luni de detenţie, a lui Iulian Margiolescu de la cinci ani şi şase luni de închisoare la trei ani şi şase luni de închisoare, a lui Adrian Panduru de la şapte ani la cinci ani de închisoare, a lui Marian Simirianu de la şapte la şase ani de închisoare.

În cazul lui Leonard Bărbieru, Curtea a scăzut de la cinci la patru ani de închisoare pedeapsa în cazul faptei de "iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup", de la doi ani de închisoare la un an şi şase luni de închisoare, în cazul faptei de şantaj şi de la şapte ani la cinci ani de închisoare, pedeapsa acestuia în cazul de lipsire de libertate în mod nelegal. Pentru toate aceste pedepse instanţa a avut în vedere circumstanţele atenuante şi efectele acestora, acesta urmând să execute cinci ani de închisoare.

Lui Constantin Stoica instanţa i-a scăzut pedeapsa pentru iniţiere şi constituire grup de la şapte ani la cinci ani şi şase luni de închisoare, şi de la şase ani la cinci ani de închisoare pentru faptele de trafic de persoane, acesta urmând să execute pedeapsa de cinci ani şi şase luni.

În cazul inculpatului Adi Dinescu, instanţa a redus de la cinci ani la patru ani de închisoare pedeapsa pentru constituire sau aderarea la grup şi l-a achitat pe acesta pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de persoane, în vreme ce pentru Gheorghe Ştefan instanţa a scăzut de la cinci la patru ani pedeapsa pentru fapta de iniţiere sau aderarea la grup.

Lui Eugen Gheorghe instanţa i-a redus pedeapsa de la cinci ani la patru ani de închisoare, pentru fapta de constituire sau aderarea la un grup şi a dispus suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere pe un termen de încercare de şapte ani.

Acesta va trebui în această perioadă să se prezinte, la datele fixate la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor de pe lângă Tribunalul Bucureşti, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

În cazul lui George Ionuţ Teodoru Baboi instanţa a redus pedeapsa aplicată pentru tăinuirea unor bunuri provenite dintr-o infracţiune de la şaspte ani la şase ani de închisoare, reţinând circumstanţe atenuante şi de la şapte ani la şase ani de închisoare pedeapsa aplicată pentru fapta de lipsire de libertate în mod ilegal, tot prin prisma circumstanţelor atenuante, acesta urmând să execute şase ani.

Lui Cristian Robert Boboc instanţa i-a redus pedeapsa de la cinci ani la trei ani de închisoare pentru iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat şi a decis suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de şapte ani perioadă în care Boboc are aceleaşi obligaţii de respectat ca şi Eugen Gheorghe.

Pe Alexandru Cristian Cîrstoiu, Curtea l-a achitat pentru fapta de "iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup" pe motiv că nu a fost săvârşită de el.

În cazul Alinei Vasile instanţa a redus pedeapsa de la cinci ani la patru ani de închisoare cu executare pentru fapta de "iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup", reţinând circumstanţe atenuante.

Pentru Stan Sile instanţa a redus de la şapte ani la cinci ani de închisoare pedeapsa pentru fapta de "iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup". În cazul acestuia instanţa a scăzut perioada 23 iulie 2004 - 20 mai 2009, timp în care acesta a stat încarcerat.

Totodată, CAB a decis şi ridicarea sechestrului dispus asupra a două imobile aparţinând fraţilor Balint, a unei case aparţinând Angelei Stoica, sora Cămătarilor, a unei maşini Mercedes Benz aflat în proprietatea Smarandei Stoica, a 320 de monede din aur aparţinând lui Sile Stan, dar şi a altor bunuri şi imobile ce se aflau în proprietatea membrilor clanului Cămătarilor.

În plus, lui Vasile Balint i se va restitui suma de 7.990.000 de lei vechi, potrivit deciziei de luni a Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia în acest caz nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanţa supremă cu recurs atât de procurorii DIICOT, cât şi de inculpaţi şi părţile civile din cauză.

Decizia de condamnare a fraţilor Balint a fost dispusă de Tribunalul Bucureşti, în 3 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici