Pedepsele pentru Floricel Achim şi Marinov Zikolov în dosarul de spionaj, menţinute la ICCJ

Floricel Achim şi Marinov Zikolov rămân cu pedepsele de câte 12 ani şi şase luni de detenţie pentru spionaj, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţiile acstora faţă de decizia de condamnare pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în iunie.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Pedepsele pentru Floricel Achim şi Marinov Zikolov în dosarul de spionaj, menţinute la ICCJ

Pedepsele pentru Floricel Achim şi Marinov Zikolov în dosarul de spionaj, menţinute la ICCJ (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Decizia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi irevocabilă.

Din perioada de detenţie se va scădea cea în care cei doi au fost deja în arest, respectiv cea cuprinsă între 28 februarie 2009 şi 13 decembrie 2010.

În ceea ce-i priveşte pe Mihai Fercheluc şi ale lui Dragoş Petrişor, instanţa supremă a casat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, iar la rejduecare i-a achitat pe cei doi pentru infracţiunea prevăzută de articolul 252 din Codul penal (neglijenţă în păstrarea secretului de stat).

În 18 iunie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la câte 12 ani şi şase luni de detenţie pe Floricel Achim şi Marinov Zikolov, pentru spionaj.

Floricel Achim şi Marinov Zikolov au fost trimişi în judecată în 22 iunie 2009. de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Floricel Achim a fost judecat pentru trădare prin transmitere de secrete, instanţa stabilind în cazul său degradarea militară, iar Marinov Zikolov, pentru spionaj.

Procurorii DIICOT au stabilit că, în perioada 2002 - 2008, Floricel Achim şi Marinov Zikolov ar fi dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procura din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea informaţii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul şi importanţa lor, fac ca fapta să pericliteze siguranţa statului român.

Acesta transmitea informaţiile cetăţeanului bulgar, care, la rândul său, le înmâna reprezentanţilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim "era una relativ simplă, facilitată şi de neregulile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate de la unitatea unde acesta îşi desfăşura activitatea", potrivit procurorilor.

Procurorii au constatat că sustragerea se realiza în două modalităţi. Astfel, în timpul executării serviciului (24 de ore cu 72 de ore), subofiţerul avea acces la unul dintre calculatoarele unităţii şi lua informaţiile în mod direct, cu ajutorul unor suporturi de memorie externă. Pe de altă parte, el îşi crea oportunităţi de obţinere a informaţiilor militare din calculatorul lui Dragoş Petrişor (şeful său direct), utilizând parola şi contul de utilizator al acestuia din urmă.

În ceea ce priveşte faptele lui Mihai Fercheluc şi ale lui Dragoş Petrişor, probele administrate în cauză au condus la concluzia că aceştia, din neglijenţă, au încălcat normele legale privind lucrul cu documente "secret de stat" şi, prin aceasta, au permis sustragerea de către Floricel Achim a unor documente clasificate.

Cei doi au fost condamnaţi la amenzi penale de 5.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici