Pediatrii din Europa sunt în alertă. Suspectează că virusul SARS Cov-2 activează boala Kawasaki

  • Posibila reacţie a Covid-19 la copii, boala Kawasaki
  • Simptomele bolii Kawasaki: febră, ganglioni umflaţi, mâini şi piciare umflate
  • Dr. Mihai Craiu: Este o boală pe care ştim să o tratăm, mă aştept la şapte cazuri în România
Urmărește
14037 afișări
Imaginea articolului Pediatrii din Europa sunt în alertă. Suspectează că virusul SARS Cov-2 activează boala Kawasaki

Sursa foto: Profimedia

Pediatrii din Europa sunt în alertă, pentru a identifica eventualele cazuri ale unei boli rare, foarte probabil activate de virusul SARS Cov-2. Este vorba despre boala Kawasaki, cunoscută încă de acum 50 de ani, o boală inflamatorie. Pediatrul Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului îţi spune că simptomele acestei boli sunt asemnătoare scarlatinei şi că ar trebui să mergi repede la spital.

„Suficient de repede înseamnă în primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii, în contextul celor cinci semne clinice majore asemănătoare de boală Kawasaki: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, spune Mihai Craiu, medic primar pediatrie. 

Alerta a fost dată în Marea Britanie, dar sunt cazuri şi în Italia, Spania, Belgia şi Franţa. Medicii europeni spun că majoritatea copiilor cu simptome de boală Kawasaki nu sunt diagnosticaţi cu Covid-19. În regiunea pariziană sunt 25 de copii cu simptomele acestei boli rare, dintre care nouă se află la spitalul Necker.

„Cei mai mulţi pacienţi cu tablou clinic de Kawasaki nu au serologie de Covid-19. Că e prea tarziu sa mai aibă anticorpi, e posibil. Profesorul francez de la Necker care îngrijeşte aceşti copii a spus că cei care au avut ceva care a semănat cu SARS Cov-2 au avut în urmă cu trei săptămâni. Apare, chiar dacă e legată de Covid, după vindecarea bolii iniţiale, la nişte săptămâni, nici nu mai ştii că nu ai avut boala dacă nu ai fost testat”, adaugă Mihai Craiu. 

Pediatrul român îţi spune că există tratament chiar şi pentru formele grave ale bolii.

„Noi, pediatrii, cunoaştem Kawasaki de multă vreme, iar în particular ca Institut suntem centru regional de astfel de boli autoimune. Cunoaştem boala asta, nu e neobişnuită şi are tratament. Chiar şi în formele complete de boală, cu afectare cardiacă, ştim tratamentul, există tratment în România, el poate administrat doar la spital”, mai spune medicul.

Pediatrul român îţi spune că, dacă ar extrapola numărul cazurilor înregistrate la nivel european în ţara noastră, se aşteaptă la în jur de şapte cazuri la nivel naţional. Insistă însă să mergi să nu îţi fie teamă de spital şi să mergi la doctor de îndată de observi semne la copilul tău, pentru a nu ajunge la forme grave ale bolii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici