"Soluţia ca să nu se mai ia şpagă la cămine este ca studenţii să reclame acest lucru. Uşa mea este deschisă, ca şi cea a ministrului Educaţiei", a afirmat Tăriceanu.
El a menţionat că mita este determinată şi de cererea ridicată pentru locurile de cazare, în condiţiile în care circa 40 la sută dintre studenţii români solicită să locuiască în astfel de unităţi, faţă de doar zece la sută în UE.
"În practicile cu şpăgile pentru ocuparea camerelor nu sunt numai administratorii de vină, unii dintre studenţi iau camerele şi apoi le plasează", a subliniat Tăriceanu.
Referitor la responsabilitatea pentru reducerea şpăgii în ceea ce priveşte locurile de cazare, Tăriceanu a spus că studenţii ar trebui să dea dovadă de atitudine civică.
"Nu putem cere rectorului sau prorectorului să lase de-o parte componenta didactică şi să fie un super-şef peste cămine. Aici este o problemă de relaţionare dintre administraţie şi studenţi. Aceştia au asociaţii, organizaţii şi o atitudine civică din partea lor ar fi extrem de bine venită pentru a înfrânge astfel de practici de luare de bani contra unor servicii la care administratorii nu au niciun fel de drept", a precizat Tăriceanu
El a precizat că presiunea pentru spaţiile de cazare este foarte mare şi consideră că în următorii 2-3 ani nu se va putea acoperi cererea.
Şeful Guvernului s-a arătat mulţumit de modul în care arată căminul studenţesc Belvedere din Regie. Tăriceanu a fost însă invitat de reprezentanţii mass-media să viziteze şi căminele studenţeşti din zona Grozăveşti, unde sunt condiţii precare pentru locuit.