Pelerinajul Luminii semnifică refacerea simbolică a călătoriei Sfântului Apostol Andrei, care a creştinat populaţia din ţara noastră.
Procesiunea de la Galaţi a pornit din faţa Catedralei şi s-a încheiat peste un kilometru, la Seminarul teologic, unde pelerinii au fost întâmpinaţi cu prescuri, colaci şi ceai cald. În fruntea alaiului au fost tineri studenţi, îmbrăcaţi în haine populare şi care au purtat făclii şi lumânări aprinse.
„Pentru mine acest pelerinaj reprezintă un moment de reorganizare sufletească în care ne amintim adevăratele valori ale unei societăţi creştin ortodoxe. Este o binecuvântare”, a spus Alexandra Axente.
Tinerii care au purtat lumina şi au refăcut drumul Sfântului Apostol Andrei sunt studenţi la diferite facultăţi din Galaţi.
„Sunt foarte mulţi tineri de la toate facultăţile care aduc aceasta lumină, care este lumina bucuriei, lumina încrederii, dar mai ales este lumina speranţei, pe care ei vor în această seară să o arate întregii lumi din care lipseşte cel mai mult speranţa. Rugăm pe Dumnezeu să fim cu toţii bucuroşi, mai ales în acest Centenar, şi vrem totodată prin acest pelerinaj să mulţumim Sfântului Andrei pentru toate darurile”, a spus preşedinte Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, Codruţ Mirică.
Pe drum, numeroşi gălăţeni s-au alăturat coloanei de credincioşi, iar la final mulţimea a revenit la Catedrală pentru a se închina la moaştele Sfântului Andrei şi ale Sfântului Iosif cel Milostiv. Printre participanţi au fost şi persoane venite din judeţele Vaslui, Vrancea şi Brăila.
„Pentru noi Sfântul Apostol Andrerei este premergătorul credincioşilor, atât în ţara noastră, cât şi în întreaga lume”, a spus un credincios venit din Vaslui.
Deoarece afară era foarte frig, reprezentanţii bisericii au împărţit ceai cald.
„Suportăm frigul, ce putem face? Trebuie să ne încălzim, ne încălzim dacă bem un ceai cald”, a spus un alt participant la procesiunea religioasă.
După pelerinaj, sărbătoarea continuă la Galaţi. Aşa cum se întâmplă în fiecare an, numeroşi oameni vor sta la Catedrala Arhiepiscopală până noaptea târziu, pentru a se închina şi ruga la moaştele Sfântului Andrei.
Tot la Galaţi se află şi moaştele Sfântului Iosif cel Milostiv aduse pentru această ocazie de la Catedrala metropolitană din Iaşi. Moaştele sunt aşezate într-un baldachin special amenajat pentru a fi venerate de cler şi credincioşi şi vor sta la Galaţi până vineri.