Video PELERINAJUL Cuvioasei Parascheva: Primii credincioşi au ajuns la Iaşi/ Mii de flori aduse de o familie din Bucureşti, pentru a împodobi catafalcul Sf. Parascheva | GALERIE FOTO, VIDEO

SF. PARASCHEVA. Sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi, la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, de Sfânta Cuvioasă Parascheva,ocrotitoarea Moldovei. Primii care au ajuns, încă de luni, şi aşteaptă scoaterea raclei din Catedrala Mitropolitană sunt un bărbat din Focşani şi o femeie din Piatra Neamţ.

Urmărește
2554 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

Chiar dacă pelerinajul începe marţi dimineaţă la ora 6, când racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă în procesiune din Catedrala Mitropolitană şi mai apoi aşezată pe catafalcul din curte, Ticu Mocanu, din Focşani, şi Elena Săbiuţă, din Piatra Neamţ au venit de luni să se aşeze la rând.

Ticu Mocanu are 77 de ani şi este din Focşani, bărbatul fiind an de an printre primii care se aşează şi aşteaptă ca racla să fie scoasă spre închinare.

“Nu e mult de aşteptat. Acuma trece, aşa cum a trecut de ieri până azi, trece şi de azi până mâine. Noi suntem de mult aici, am fost şi aici, şi în stradă sus. Nu e prima dată când vin anul ăsta. Când mi-e dor vin, dar aici este altceva, este răbdarea, îţi încerci răbdarea, dacă poţi să stai, răbdarea în credinţă”, a explicat Ticu Mocanu.

Nu îşi mai aminteşte cu exactitate de când vine în pelerinaj la Iaşi, dar stie că prima oară a fost înainte de Revoluţie. Bărbatul spune că a venit la Catedrală de la ora 6 dimineaţa, deşi ştie că la Sfântă o să se închine abia marţi dimineaţa, după ora 6.

Lângă bărbatul din Focşani este Elena Săbiuţă, cei doi cunoscându-se în urmă cu mulţi ani, aşteptând în rugăciune să îi mulţumească Sfintei pentru ajutorul dat peste an.

“Am cam 13 ani de când sunt printre primii, am mai mulţi de când vin, dar stăteam pe stradă mai jos. Cum vreţi să facem ceva pentru Preacuvioasă, cum să ne ajute pe noi dacă nu ne ostenim? Asta e osteneala noastră, răbdarea şi osteneala noastră”, a explicat femeia care a venit de la Piatra Neamţ.

În noaptea de luni spre marţi, la Iaşi sunt aşteptaţi mii de pelerini din sudul ţării, din oraşul Voluntari, care vor ajunge cu 150 de autocare.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, va fi scoasă în procesiune şi purtată pe umeri marţi dimineaţă la ora 6. Pelerinajul e va încheia duminică.

Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.

Mii de flori aduse de o familie din Bucureşti, pentru a împodobi catafalcul Sf. Parascheva

Mii de flori albe vor împodobi catafalcul Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Iaşi, datorită unei familii din Bucureşti, care vine de 14 ani la sărbătoarea Sfintei. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei spune că gestul acestor oameni este „un simbol al credinţei”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De 14 ani, familia Buştei vine la Iaşi şi împodobeşte catafalcul Sfintei Cuvioase Parascheva, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul dat de aceasta, dar şi pentru a-i mulţumi pentru grija purtată de-a lungul timpului.

Anul acesta au adus mii de flori albe cu care vor decora baldachinul, pentru acestea simbolizând bucurie şi puritate, mai ales că în familie a apărut un nou membru: Maria Victoria Parascheva, în vârstă de doar 9 luni. În urmă cu mulţi ani, Sfânta Cuvioasă a ajutat-o pe Florentina Buştei, iar de atunci ea a promis că se va întoarce an de an ca să îi aducă în dar flori.

“Până cu o seară înainte să le cumpărăm nu ştiam ce să facem, ne-am gândit că este al 14-lea an. Pentru noi semnifică ceva, are legătură cu ziua Sfintei şi pentru că avem şi un nou membru al familiei am vrut să facem o culoare care să specifice bucurie, puritate, ceva aşa, un suflet curat, că avem un suflet curat în familie”, a explicat Florentina Buştei.

Anul acesta, miile de credincioşi care vor veni la sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Iaşi, vor vedea miile de hortensii şi trandafiri albi.

“Anul acesta am adus hortensii. Avem şi un soi nou de trandafiri cu un parfum deosebit, avem şi crini şi crizanteme”, a explicat Beatrice Buştei, fiica cea mică a familiei Buştei.

În primii ani, la aranajamentele pentru baldachinul Cuvioasei lucrau două-trei persoane, două zile şi o noapte. În ultima vreme, s-a dus vestea printre florari despre gestul familiei Buştei şi se oferă voluntari pentru a-i ajuta să pregătească decorul.

Treizeci de persoane au venit luni la Iaşi pentru a aranja catafalcul de metal al Sfintei Cuvioase Parascheva.

“Deja pentru noi, venirea la Iaşi în fiecare an este o sărbătoare care nu are cum să lipsească. Cum pentru mulţi nu lipseşte Crăciunul sau Paştele, pentru noi nu lipeşte nici Hramul Sfintei”, a explicat Marylisa Bulat, fiica cea mare a Florentinei, mama micuţei Parascheva, care are doar 9 luni şi este cel mai mic membru al familiei Buştei.

Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea familiei, tocmai de aceea Marylisa a vrut să îşi boteze fetiţa cu numele Sfintei.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au numai cuvinte de laudă pentru gestul familiei din Bucureşti, care, de 14 ani nu lipsesc de la hramul Cuvioasei Parascheva şi an de an vin cu flori.

“Este impresionantă jertfa acestor oameni pentru că fără să ştiu cât costă această împodobire, aşa poţi să îţi dai seama că este vorba despre o sumă foarte mare, este o jertfă mare pe care ei o fac, e impresionantă dragostea lor şi mai ales consecvenţa lor”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei consideră gestul familiei Buştei „un simbol al credinţei”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici