Pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iaşi s-a încheiat. 250.000 de persoane s-au închinat la moaşte

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost reintrodusă, miercuri seară, în interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în cele şase zile de pelerinaj închinându-se la sfintele moaşte aproximativ 250.000 de credincioşi din întreaga ţară.

Urmărește
609 afișări
Imaginea articolului Pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iaşi s-a încheiat. 250.000 de persoane s-au închinat la moaşte

Pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iaşi s-a încheiat. 250.000 de persoane s-au închinat la moaşte (Imagine: Mediafax Foto)

Introducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva în catedrală a fost amânată miercuri câteva ore, după ce Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a decis în cursul dimineţii ca pelerinajul să continue, întrucât la rând mai aşteptau aproximativ 2.000 de persoane.

Pe parcursul după-amiezii, afluenţa de pelerini a scăzut, iar în cursul serii racla a fost reintrodusă în lăcaşul de cult.

Racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, adusă la Iaşi de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, a fost de asemenea introdusă în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, urmând ca joi dimineaţă să fie dusă la o biserică din cartierul ieşean Cantemir, unde credincioşii se vor putea închina timp de câteva ore.

Potrivit autorităţilor ieşene, în cele şase zile de pelerinaj de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi aproximativ 250.000 de credincioşi din întreaga ţară s-au închinat la sfintele moaşte. Rândul de pelerini a măsurat pe tot parcursul pelerinajului între câteva sute de metri şi doi kilometri, timpul de aşteptare ajungând şi la cinci-şase ore.

Un număr de 600 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar 40 de credincioşi au fost transportaţi la spital.

În total, au fost date 80 de amenzi pentru tulburarea liniştii publice, în valoare totală de 12.000 de lei.

Aproximativ 6.000 de persoane au asistat, marţi, la slujba de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, îndemându-i pe oameni să plece acasă îmbogăţiţi şi să fie luptători, în acelaşi timp el spunând că s-a simţit jenat că o parte din pelerini nu au avut cazare.

Slujba de Sfânta Parascheva a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi a durat aproximativ trei ore şi jumătate.

La ceremonia religioasă au luat parte şi o serie de politicieni, între care premierul Victor Ponta, care a venit cu soţia sa, Daciana, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, precum şi parlamentari de Iaşi.

O parte din pelerinii veniţi la Iaşi din toată ţara au fost cazaţi în locuinţe ale enoriaşilor, în urma unui apel lansat de Mitropolia Moldovei, însă mulţi au stat sub cerul liber, pe străzile din zona Catedralei Mitropolitane, unde au întins pături pe jos, în timp ce alţii au stat pe băncile din parcuri. Câteva persoane care aveau probleme de sănătate au fost găzduite peste noapte în interiorul catedralei.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici