Pelerinajul la catafalcul Patriarhului Teoctist continuă (VIDEO)

Pelerinajul credincioşilor la catafalcul Patriarhului Teoctist continuă, printre cei veniţi în Palatul Patriarhiei numărându-se cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, bătrâni ofiţeri care i-au prezentat onorul defunctului.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Pelerinajul la catafalcul Patriarhului Teoctist continuă (VIDEO)

Pelerinajul la catafalcul Patriarhului Teoctist continuă

Alături de cele câteva mii de oameni care i-au adus până acum un ultim omagiu Patriarhului a fost cântăreaţa Corina Chiriac.

Printre personalităţile prezente la catafalc s-au mai numărat preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, fostul premier Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Valer Dorneanu, Corneliu Vadim Tudor, prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.

Încă de marţi seară, trupul Patriarhului Teoctist a fost mutat din Catedrală în Palatul Patriarhiei, pentru a se permite muncitorilor să-i pregătească locul de veci.

Demersul de mutare a Patriarhului Teoctist a făcut parte din pregătirile de înmormântare organiziate de Patriarhia Română. Mutarea a fost necesară pentru a permite începerea lucrărilor la mormântul din Catedrala Patriarhală, situat pe partea dreaptă a lăcaşului de cult, alături de celelalte trei ale predecesorilor lui Teoctist Arăpaşu - Miron Cristea (1925-1939, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), Nicodim Munteanu (1939-1948) şi Iustin Moisescu (1977-1986).

Slujba înmormântării, aşa cum a stabilit Sinodul Permanent, va începe vineri, la ora 11.00, după şedinţa comemorativă a Sfântului Sinod la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai tuturor bisericilor ortodoxe din lume, dar şi ai celorlalte biserici.

Slujba va fi una specială, întrucât Teoctist a fost în trecut călugăr, ceea ce implică mai mult decât cântece şi rugăciuni, aşa cum se întâmplă în cazul mirenilor.

"Slujba înmormântării este una specială dedicată monahilor, pentru că, după cum ştiţi, Patriarhul a fost călugăr de la 13 ani, iar toţi ierarhii sunt monahi. Slujba înmormântării este aceea a călugărilor, este una specială, pentru că pe lângă rugăciunile obişnuite avem troparele învierii cântate pe opt glasuri. Este slujba Învierii pentru că înmormântarea nu trebuie să fie ceva trist, întrucât noi nu mergem niciunde, ci spre Împărăţia Domnului", declara, în această privinţă, Arhiepiscopul vicar Sebastian Ilfoveanu.

VEZI VIDEO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici