Penitenciarul Jilava, „atractiv” pentru infractori: are încă 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene

Penitenciarul Jilava are, de marţi, alte 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, iar până la sfârşitul anului numărul acestora va fi suplimentat cu încă 100.

92 afișări
Imaginea articolului Penitenciarul Jilava, „atractiv” pentru infractori: are încă 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene

Penitenciarul Jilava, „atractiv” pentru infractori: are încă 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a vizitat marţi Penitenciarul Bucureşti Jilava.

„De astăzi, Penitenciarul Jilava are alte 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene. Sunt locuri cu 4 mp pentru fiecare deţinut. Iar până la sfârşitul anului, numărul acestora se va suplimenta cu alte 100”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Ministerul Justiţiei anunţă, într-un comunicat, că realizarea acestei investiţii vine în continuarea noilor locuri de cazare realizate în anul 2022 (52 de locuri) şi în 2023 (210 de locuri). Lucrările vor continua şi în viitor, pentru anul 2024 fiind deja semnat contractul pentru construcţia altor 100 de locuri noi de cazare care vor fi finalizate tot anul acesta.

„Penitenciarul Bucureşti Jilava realizează an de an investiţii pentru realizarea de noi locuri de cazare la standarde europene, 124 tocmai au fost finalizate. Investiţiile totale numai la acest penitenciar în 2023 şi în 2024 până în prezent sunt de aproape 6,4 milioane lei, dintre care aproape 6 milioane spaţiile propriu zise iar restul pentru dotările aferente. Este un efort major pe care statul român îl face pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Reamintesc faptul că anul acesta au început, pentru prima dată după anul 2000, lucrările la unităţi noi ale sistemului penitenciar, la Unguriu (jud Buzău) şi la Berceni (jud Prahova). La finalul acestui an, vom avea 20% grad de execuţie a lucrărilor, ceea ce este spectaculos. Reuşim într-un an de zile ceea ce nu s-a reuşit în ultimii 30 şi ceva de ani în România. Sper ca ANP să continue în ritmul acesta, pentru că realmente este nevoie de infrastructură nouă în sistem”, a declarat Alina Gorghiu.

Penitenciarul Bucureşti Jilava are un efectiv de 1.156 de persoane private de libertate. De asemenea, unitatea este în mod constant între primele 3 din ţară după numărul deţinuţilor folosiţi la muncă şi după cuantumul veniturilor realizate. În prezent, sunt deschise 74 puncte de lucru cu 632 deţinuţi (54,67%) din care 411 muncesc în interiorul penitenciarului, în interesul locului de deţinere (bucătărie, grădină, construcţii, etc.), 4 deţinuţi sunt selecţionaţi în regim de prestări servicii în interiorul locului de deţinere şi 217 în exterior. Dintre aceştia, 54 de deţinuţi în regim deschis muncesc fără supraveghere. Veniturile realizate din munca deţinuţilor în anul 2023 au fost de 8.956.625 lei, iar în anul 2024, până în prezent, ele sunt la un nivel de 4.557.351 lei (60.12 % din planul propus). De asemenea, Penitenciarul a realizat în anul 2023 o producţie proprie de legume de 52,59 tone (128,4% din necesarul unităţii).

Referitor la activitatea de şcolarizare, la acest penitenciar din anul 2017 se organizează învăţământ pentru clasele I – XIII. În anul şcolar 2023 – 2024 au fost înscrise pentru această activitate 100 de persoane private de libertate, iar un deţinut şi-a continuat studiile superioare. De asemenea, în unitatea ANP există programe de formare profesională cu o medie anuală de 3 cursuri în diferite domenii la care participă 42 deţinuţi pe an.

Alinei Gorghiu i-au fost prezentate şi măsurile luate în vederea trecerii Fortului 13 Jilava din administrarea Ministerului Justiţiei prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor – Penitenciarul Bucureşti Jilava în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov în vederea valorificării potenţialului său istoric, social, cultural şi turistic. Specialiştii prezenţi au arătat că trecerea suprafeţei de teren şi a construcţiilor aferente în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov şi proiectul avut în vedere nu afectează activitatea curentă a Penitenciarului Bucureşti Jilava nici din punct de vedere al siguranţei locului de deţinere şi nici din punct de vedere al activităţii sectorului de producţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici