Pensia facultativă poate fi încasată la 60 de ani, chiar dacă nu au fost plătite 90 de contribuţii
Participanţii la un fond de pensii facultative (Pilonul III), care au împlinit vârsta de 60 de ani, vor putea încasa activul din contul personal, chiar dacă nu au plătit 90 de contribuţii lunare şi nu au acumulat suma necesară obţinerii pensiei facultative minime.
Pensia facultativă poate fi încasată la 60 de ani, chiar dacă nu au fost plătite 90 de contribuţii (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
Prevederea a fost inclusă într-o normă a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, aprobată, miercuri, de Consiliul instituţiei.
Prevederile actului normativ se vor aplica până la adoptarea legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de CSSPP.
Administratorul fondului de pensii va vira participantului, printr-o plată unică, activul net acumulat în contul personal, după ce acesta a depus, în prealabil, o cerere scrisă la sediul societăţii, se arată într-un comunicat al CSSPP remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Virarea banilor se va realiza prin mandat poştal sau într-un cont bancar specificat de participant sau beneficiari.
De asemenea, participantul poate să opteze pentru continuarea plăţii contribuţiilor, el putând să solicite oricând, pe baza unei cereri de plată, contravaloarea activului net personal.
În cazul invalidităţii de gradul I şi de gradul II, când se constată pierderea totală a capacităţii de muncă, participantul are dreptul să obţină contravaloarea activului său personal net.
Pentru cazurile de invaliditate de gradul III, participantul are dreptul să opteze, după caz, pentru suspendarea sau pentru continuarea plăţii contribuţiilor.
În cazul decesului participantului înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a cotei-părţi cuvenite din activul personal al participantului, după caz.
Prescripţia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal al participantului începe să curgă de la data eliberării certificatului de moştenitor sau de legatar, respectiv de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de partaj succesoral.
Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative elaborată în aplicarea Legii 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe site-ul www.csspp.ro, rubrica Legislaţie, la data publicării ei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO