Pensionarea lui Stan Mustaţă, amânată până la soluţionarea dosarului în care este acuzat de corupţie

Analizarea cererii de pensionare formulată de judecătorul Stan Mustaţă a fost amânată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii până la soluţionarea definitivă a dosarului penal în care magistratul este acuzat de fapte de corupţie.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Pensionarea lui Stan Mustaţă, amânată până la soluţionarea dosarului în care este acuzat de corupţie

Pensionarea lui Stan Mustaţă, amânată până la soluţionarea dosarului în care este acuzat de corupţie (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Oficiali din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cadrul şedinţei de joi a plenului nu a fost discutată cererea formulată de judecătorul Stan Mustaţă, fiind luată decizia de amânare a analizării acesteia, până când instanţa supremă va da o decizie definitivă în cazul judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul de corupţie.

Decizia a fost luată după ce, în cadrul Secţiei de judecători a CSM, care a avut loc tot joi, s-a decis suspendarea din magistratură a judecătorului Stan Mustaţă, după ce acesta a fost trimis în judecată.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a caracterizat cererea înaintată de Mustaţă drept imorală.

"Evident că acest lucru (cererea de pensionar - n. r.) nu este, sub nicio formă, moral să se întâmple. De aceea, o să am discuţii în continuare în Parlament pentru a urgenta acest proiect de lege aprobat de Ministerul Justiţiei. (…) Ministerul Justiţiei a promovat la începutul anului un proiect de act normativ privind retragerea pensiilor de serviciu pentru magistraţii corupţi", a declarat, joi, Robert Cazanciuc, după Reuniunea miniştrilor de justiţie şi afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestat şi judecat după ce ar fi cerut şi primit bani pentru soluţionarea favorabilă a mai multor dosare penale, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi admită pensionarea. Cererea de pensionare a fost înaintată CSM în 12 mai, de către Curtea de Apel Bucureşti, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CSM.

Magistratul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Ion Boraciu, cel despre care judecătorul Stan Mustaţă spunea că îi este "prieten vechi", Florian Alexandru, un apropiat al clanului "Cămătarii" şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, au arătat procurorii DNA.

Potrivit unor surse judiciare, o contestaţie în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei şi una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustaţă ar fi cerut mită de la inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor soluţii favorabile acestora.

Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeaşi instanţă. Măsura a fost menţinută, în 8 mai, de instanţa supremă.

Judecătorul de la CAB care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupţie ale lui Mustaţă sunt "cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta" şi că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzaţiile aduse.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici