Pensionarii ameninţă că ies în stradă. Vor reclama Guvernul la CEDO

Pensionarii vor da în judecată Guvernul la CEDO pentru încălcarea Legii pensiilor şi ameninţă cu ample acţiuni de protest dacă vor fi impozitate pensiile, a anunţat, marţi, preşedintele FNPR, Preda Nedelcu.

Urmărește
723 afișări
Imaginea articolului Pensionarii ameninţă că ies în stradă. Vor reclama Guvernul la CEDO

Pensionarii ameninţă că ies în stradă. Vor reclama Guvernul la CEDO (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Vom da în judecată Guvernul la CEDO pentru nerespectarea pensiilor. Probabil până la sfârşitul anului vom recurge la acest demers. Noi am cerut ca valoarea punctului de pensie să fie corelat cu valoarea salariului mediu", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR).

Totodată, el a precizat că în cazul în care pensiile vor fi impozitate atunci pensionarii vor organiza ample acţiuni de protest în toată ţara.

"Dacă se va aplica impozitarea şi nu vor fi indexate pensiile atunci vom organiza acţiuni de protest al pensionarilor în toată ţara", a mai spus preşedintele FNPR, Preda Nedelcu.

El a precizat că într-o discuţie purtată cu ministrul Sulfina Barbu, aceasta le-a spus că nu a fost discutată în Guvern problema privind impozitarea pensiilor.

"Am discutat cu ministrul Muncii, cu Sulfina Barbu şi mi-a spus că pensiile nu vor fi impozitate. Cu toate acestea nu putem să uităm faptul că preşedintele Traian Băsescu a cerut de acum doi ani impozitarea acestora. Mai mult decât atât, recent, preşedintele Comisiei de finanţe a Senatului a venit cu o idee similară. În acest context, noi spune categoric că nu vom accepta impozitarea pensiilor", a subliniat preşedintele organizaţiei.

El a exemplificat cazul unor ţări în care pensiile nu se impozitează, respectiv Bulgaria, Lituania şi Slovenia.

În alte ţări, respectiv Austria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Malta, Portugalia, România, Slovenia şi Suedia pensiile sunt impozitate dacă depăşesc un anumit nivel. În Franţa spre exemplu există mai multe trepte de impozitare, iar în Ungaria se impozitează numai acelea care se cumulează cu salariile, a adăugat preşedintele.

El a arătat că pentru pensionari urmează o iarnă grea în contextul în care multe judeţe vor fi nevoiţi să-şi plătească la valori mult mai mari căldura.

"Primarul municipiului Bucureşti a anunţat că numai 2.800 de bucureşteni cu venituri foarte mari vor plăti integral valoarea la căldură. În schimb, restul populaţiei va primi subvenţie de la municipalitate, dar sunt multe judeţe în ţară unde pensionarii vor fi obligaţi să plătească la valoarea maximă. Va fi o iarnă foarte grea", a spus Preda Nedelcu.

Impozitarea pensiilor nu a fost un subiect de discuţie în cadrul Guvernului, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sulfina Barbu. Potrivit ministrului Muncii, în ultimele trei săptămâni nu s-a vorbit despre acest subiect al impozitării pensiilor.

Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României, a declarat, joi seară, la o emisiune televizată, că toate pensiile ar trebui impozitate în România, inclusiv cele sub 1.000 de lei, în condiţiile în care deficitul sistemului de pensii este uriaş.

"Deficitul fondului de pensii este de trei miliarde de euro. Cu deficitul fondului de pensii am putea face 400 de kilometri de autostradă pe an. Sunt convins că sute de mii de persoane sunt pensionate fraudulos", a spus Rădulescu.

El a propus, de asemenea, scăderea numărului angajaţilor la stat cu 30%.

Anterior, el susţinuse că impozitarea pensiilor ar reprezenta o decizie raţională economic, chiar dacă este nepopulară.

Şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat, în presă, că toate cheltuielile sociale, mai ales salariile şi pensiile, trebuie abordate foarte prudent, el susţinând că deşi sunt legi pentru majorarea pensiilor, posibilitatea ca autorităţile să facă acest lucru este pus sub semnul întrebării.

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţinuse că numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decât al celor care beneficiază de impozitele plătite, dar în prezent sunt doar puţin peste patru milioane de angajaţi.

În plus, el consideră că această situaţie nu va putea fi rezolvată prin măsuri simple, cum ar fi reducerea CAS, ci este nevoie de politici structurale care să stimuleze munca, dar şi de fonduri de pensii funcţionale.

"Nu avem fonduri de pensii funcţionale. Probabil că acest mesaj trebuie repetat oricât de dureros ar fi", a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici