Pensionarii au încheiat pichetul de la Guvern, obţinând doar o posibilă întâlnire cu Boc

Protestul pensionarilor din faţa sediului Guvernului s-a încheiat, vineri, fără ca aceştia să obţină ceva concret din partea Guvernului, ci doar o posibilă întâlnire, săptămânile următoare, cu premierul Emil Boc.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Pensionarii au încheiat pichetul de la Guvern, obţinând doar o posibilă întâlnire cu Boc

Pensionarii au încheiat pichetul de la Guvern, obţinând doar o posibilă întâlnire cu Boc (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Peste 200 de pensionari au participat la pichetul de la sediul Guvernului. În timpul protestului, o delegaţie a protestatarilor a discutat, în Palatul Victoria, cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Viorel Copil, a declarat, la finalul întâlnirii, că ministrul Muncii le-a ascultat revendicările încă o dată, având mandat de la premier să negocieze cu ei, dar nu le-a rezolvat nicio problemă.

Viorel Copil a precizat că ministrul Mihai Şeitan le-a promis că săptămânile viitoare, în funcţie de programul premierului Emil Boc, va avea loc o întâlnire a acestuia cu reprezentanţii pensionarilor.

"Am văzut un interes din partea Guvernului, dar nu putem accepta ca punctul de pensie să rămână 39% din salariul mediu brut", a mai spus Viorel Copil.

În afara de majorarea punctului de pensie, pensionarii solicită ca pensiile mai mici decât salariul mediu brut pe economie să nu fie impozitate. Ministrul Muncii le-ar fi spus însă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, Guvernul impozitând pensiile mai mari de 1.000 de lei.

Pensionarii solicită majorarea punctului de pensie, renunţarea la coplata în sănătate şi creşterea numărului tichetelor de tratament, fiind nemulţumiţi de proiectul Legii pensiilor promovat de Guvern.

Federaţiile naţionale de pensionari au depus, în 10 martie, un amendament la proiectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezintă 45% din salariul mediu brut pe economie şi au ameninţat că dacă actul normativ va fi adoptat în forma promovată de Guverm, vor ieşi în stradă până la 500.000 de pensionari.

Pensionarii consideră că efectele crizei sunt suportate efectiv de ei şi susţin că modul de calcul al punctului de pensie aşa cum a fost stabilit în proiectul de act normativ ar duce la sărăcirea galopantă a pensionarilor.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, pensionarii vor continua acţiunile în instanţă, pentru că federaţia a dat în judecată Guvernul, termenul de judecată fiind stabilit la sfârşitul lunii septembrie. În opinia pensionarilor, instanţa a stabilit un termen foarte lung, până la acea dată fiind posibil ca Legea pensiilor să fie deja aprobată.

Liderul Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a mai spus că Avocatul Poporului i-a anunţat că instanţa Curţii Constituţionale s-a mai pronunţat în speţe asemănătoare şi nu a dat câştig de cauză pensionarilor.

Nedelcu a mai spus că în aprilie încep procesele cu Casele de pensii. Pensionarii nu sunt de acord ca în viitoarea lege a pensiilor să se decupleze punctul de pensie de salariul mediu brut, deoarece acest lucru înseamnă o majorare foarte mică a pensiilor.

Totodată, Preda Nedelcu a adăugat că membrii pe care îi reprezintă nu sunt de acord cu obligaţia de a plăti serviciile medicale. Aceştia au solicitat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns.

"Peste 3 milioane de pensionari au pensii sub 1.000 de lei. Atât timp cât coşul minim este de 1.300 de lei, nu ne ajung banii pentru medicamente, întreţinere, cei mai mulţi dintre noi purtăm haine de acum 30 de ani", a spus Nedelcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici